Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Kanaďania zdolali húževnatých Lotyšov, v semifinále derby s USA

Lotyšský brankár Kristers Gudlevskis (vpravo) , vľavo kanadský útočník Corey Perry v zápase štvrťfinále hokejového turnaja mužov Kanada - Lotyšsko na XXII. zimných olympijských hrách v Boľšoj aréne v Soči v stredu 19. februára 2014. Foto: TASR/AP

O prevahe Kanady, ktorá napokon triumfovala najtesnejším rozdielom 2:1 a postúpila medzi najlepšie kvarteto, hovorí najmä strelecká prevaha 57:16.

Soči 19. februára (TASR) - Hokejisti Kanady si po vydretom víťazstve nad Lotyšsko 2:1 zahrajú v semifinále olympijského turnaja v Soči. "

Javorové listy" zasypali gólmana Kristersa Gudlevskisa 57 strelami, ale iba tie z hokejok Sharpa a Webera skončili za jeho chrbtom.

Kanaďania sa v boji o finále v zámorskom derby stretnú s rivalom z USA.

Lotyši začali proti favoritovi aktívne, ale už po troch minútach mohli prehrávať. Na ľavom krídle sa uvoľnil kapitán Crosby, dostal puk presne do samostatného nájazdu, ale v čistej šanci proti gólmanovi Gudlevskisovi neuspel. O niekoľko sekúnd na to bol už lotyšský gólman prekonaný, ale strelu Kunitza zastavila žŕdka. Tieto dve akcie z úvodu akoby boli predzvesťou celého duelu. Tlak "javorových listov" narastal a v 14. min vyústil do prvého gólu. Nash našiel presnou prihrávkou spoza bránky Sharpa a ten prestrelil Gudlevskisa.

Lotyšský útočník Lauris Darzinš (vľavo) strieľa gól, vpravo prekonaný kanadský brankár Carey Price v zápase štvrťfinále hokejového turnaja mužov Kanada - Lotyšsko na XXII. zimných olympijských hrách v Boľšoj aréne v Soči v stredu 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP

Kanadská radosť však trvala iba dve minúty. Po zaváhaní obrany sa stredom predral Darzinš a efektným bekhendom nedal Priceovi šancu - 1:1. Lotyšom gól pomohol, vytvorili si niekoľko dobrých príležitostí, ale stále to bol súper, ktorý mal viac z hry.

Lotyšský útočník Lauris Darzinš oslavuje svoj gól v zápase štvrťfinále hokejového turnaja mužov Kanada - Lotyšsko na XXII. zimných olympijských hrách v Boľšoj aréne v Soči v stredu 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP
Druhá tretina bola mikrosúbojom kanadskej ofenzívy proti brankárovi Gudlevskisovi. Iba 21-ročný gólman, ktorý je spoluhráčom Slováka Pánika vo farmárskom tíme Tampy Bay Syracuse Crunch v AHL, predviedol množstvo výborných zákrokov. Pomáhali mu pritom aj spoluhráči, ktorí sa obetovo vrhali do striel favorizovaného súpera. V druhej dvadsaťminútovke prestrieľali obhajcovia zlata z Vancouveru 2010 pobaltského súpera 19:5.


V tretej časti hry Kanaďania vystupňovali tlak na maximálnu hranicu. Na Gudlevskisa sa rútil útok za útokom, viackrát mu pomohlo aj šťastie. Desať minút pred koncom bol brankár Lotyšov už prekonaný, ale z bránkovej čiary vytiahol puk obranca Rekis. Arbitrovia po porade s videorozhodcom napokon gól neuznali. Kanadské trápenie ukončil až v 54. minúte obranca Weber. Kapitán Nashvillu si na modrej dvakrát vymenil puk s kolegom z obrany Doughtym a nechytateľnou bombou k pravej žŕdke prekonal Gudlevskisa. Lotyši zavŕšili heroický výkon pokusom o vyrovnanie pri hre bez brankára, ale na gól napokon nedosiahli. O prevahe Kanady, ktorá napokon triumfovala najtesnejším rozdielom 2:1 a postúpila medzi najlepšie kvarteto, hovorí najmä strelecká prevaha 57:16.

Hlasy po zápase:

Ryan Getzlaf (útočník Kanady): "Treba oceniť, že sme počas celého zápasu nezľavili z tlaku a na súpera 60 minút tlačili. Vytvorili sme si množstvo šancí a bolo iba otázkou času, kedy to tam padne. Ale treba pochváliť aj súpera, podal veľmi obetavý výkon."

Shea Weber (obranca Kanady): "Dnes to bolo veľmi náročné, sme radi, že to máme za sebou. V semifinále to bude skvelý zápas. Samozrejme, s americkými hráčmi sa poznáme z NHL. Na turnaji zatiaľ hrajú veľmi dobre, očakávam vyrovnaný duel."

Carey Price (brankár Kanady): "Ich brankár bol neskutočný. Bol to jeden z najlepších výkonov gólmana, aký som videl za dosť dlhý čas."

Zemgus Girgensons (útočník Lotyšska): "Nehrali sme pod tlakom, pretože na rozdiel od súpera sme my dnes nemali čo stratiť. Škoda, že sme nemali aspoň trochu šťastia pri niektorej z našich šancí."

štvrťfinále (Palác Boľšoj):

Kanada - Lotyšsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Góly: 14. Sharp (Nash), 54. Weber (Doughty, Toews) - 16. Darzinš (Kulda, Sprukts). Rozhodovali: Peel (USA), Ronn (Fín.) - Kovachik (Kan.), Suominen (Fín.), vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Kanada: Price - Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Bergeron, Crosby, Kunitz – Perry, Getzlaf, Benn - Carter, Toews, Marleau – St. Louis, Tavares, Nash - Sharp

Lotyšsko: Gudlevskis – Kulda, Bartulis, Rekis, Ozolinš, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Karsums, Girgensons, Indrašis - Darzinš, Sprukts, M. Redlihs – Keninš, Pavlovs, Cipulis - Beržins, Jass, Štals