Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Súpermi Švédov v hokejovom finále sú Kanaďania, zdolali Američanov

Kanadský útočník Benn Jamie sa teší z gólu do siete amerického brankára Jonathana Quicka počas semifinálového zápasu medzi USA a Kanadou na ZOH v Soči 21. februára 2014. Foto: TASR/AP

Rozhodujúci gól padol v 22. min z hokejky Jamieho Benna.

Soči 21. februára (TASR) - Súpermi Švédska vo finále olympijského turnaja v Soči budú hokejisti Kanady.

Obhajcovia titulu z Vancouveru 2010 zvíťazili v piatkovom druhom semifinále nad USA najtesnejším rozdielom 1:0.

Rozhodujúci gól padol v 22. min z hokejky Jamieho Benna. Američanov čaká v sobotu o 16.00 SEČ súboj o bronz proti Fínsku, finálový zápas Švédsko - Kanada je na programe v nedeľu o 13.00 SEČ.

V repríze finálového zápasu z Vancouveru 2010 sa obe mužstvá sústredili najmä na pozornú defenzívu. Prvú šancu mali Američania, keď sa na pravej strane cez Keitha predral Kessel, ale jeho nebezpečnú strelu kryl Price. Následne zaúradoval prvý kanadský útok, keď po spolupráci Kunitza s Crosbym dvakrát vyskúšal Quicka Bergeron, ale brankár USA bol pozorný. Najväčšie problémy kanadskej obrane robila druhá americká formácia, nebezpečný bol najmä Kessel. Po jeho priťuknutí pálil spomedzi kruhov obranca Carlson, jeho pokus však našiel iba pripravenú lapačku Pricea. "Javorové listy" potom zatlačili svojho súpera, dobré príležitosti spálili Carter a počas presilovej hry aj Crosby. Blízko k úvodnému gólu mal aj Benn, ktorý sa snažil doraziť Perryho pokus spoza bránky, ale v rozhodujúcom momente mu puk skĺzol z čepele hokejky.

Americký útočník Zach Parise sa pozerá na tabuľu, vzadu sa tešia kanadskí hokejisti z gólu na 1:0 počas semifinálového zápasu medzi USA a Kanadou na ZOH v Soči 21. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Vstup do druhej tretiny vyšiel ideálne Kanaďanom. V 22. minúte sa puk dostal k obrancovi Bouwmeesterovi, ktorý strieľanou prihrávkou našiel pred bránkou Benna. Ten šikovným tečom zmenil dráhu strely a dokonale prekvapil gólmana Quicka - 1:0. Následne bol vylúčený Getzlaf a Američania mali vyrovnanie na dosah. Krížnu prihrávku Kanea smerovanú na Pariseho tečoval Pavelski, ale skvelý Price reflexívne zachránil ľavým betónom. Kanaďania následne uzavreli stredné pásmo, súperovi výborným forčekingom narušovali zakladanie akcií a sústredili sa na rýchle kontry. Dve minúty pred koncom druhej časti hry rozohral sľubnú akciu štvrtý americký útok. K zakončeniu sa dostal Šťastný, prvú dorážku ešte Price kryl, ale tá druhá mu už prešla popod betóny, napokon však iba o centimetre minula pravú žŕdku.

Americký brankár Jonathan Quick sa zdraví s kanadskými hokejistami po víťazstve Kanady 1:0 v semifinálovom zápase medzi USA a Kanadou na ZOH v Soči 21. februára 2014.
Foto: TASR/AP


V záverečnej tretine sa Američania tlačili dopredu, ale proti pozornej defenzíve "javorových listov" sa presadzovali len veľmi ťažko. Peknú individuálnu akciu predviedol v 47. min Kane, ktorý získal puk vo vlastnom obrannom pásme, prekorčuľoval s ním celé klzisko a pripravil čistú streleckú príležitosť pre Pariseho. Kapitán USA však namieril iba do Priceovej lapačky. Kanaďania ťažili z rýchlych protiútokov, šancu zvýšiť na rozdiel dvoch gólov mal po šikovnej prihrávke od Bergerona Kunitz, ale Quick dôležitým zákrokom udržal svoj tím v hre. V hektickom závere už Američania nenašli dostatok síl ani pokoja na vyrovnávajúci gól, ku ktorému im nepomohla ani hra bez brankára. Kanada nastúpi v nedeľu na finále proti Švédsku, výber USA čaká v sobotu súboj o bronz proti Fínsku.

Hlasy po zápase:

Carey Price, brankár Kanady: "Celá defenzíva predo mnou fungovala stopercentne, bránením pomáhali aj útočníci. Chalani výborne čistili priestor pred bránkou a ja som tak videl väčšinu striel, ktoré na mňa smerovali. To dnes rozhodlo."

Jay Bouwmeester, obranca Kanady: "Myslím, že zápas sme po väčšinu jeho priebehu mali pod kontrolou. Výborne sme napádali v strednom pásme, ich akcie sme prerušovali už v zárodku. Navyše, urobili sme iba minimum chýb."

Joe Pavelski, útočník USA: "Súper mal častejšie puk na hokejkách. Prehrať jednogólovým rozdielom je kruté. Škoda, že sme nevyužili naše šance počas presilových hier."

David Backes, útočník USA: "Miešajú sa vo mne pocity hnevu a sklamania. Mali sme skvelú šancu na finále. Prehrať 0:1 s odvekým rivalom je zaručene trpkou skúsenosťou."



Semifinále - výsledok:

USA - Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 22. Benn (Bouwmeester). Rozhodovali: Meier (USA), Sutherland (Kan.) - Dedioulia (Bielorus.), Devorski (Kan.), vylúčení: 2:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 11 172 divákov.

USA: Quick – Suter, McDonagh, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Kane, Kesler, Parise - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Callahan, Backes, Brown - Oshie, Šťastný, Pacioretty - Wheeler

Kanada: Price - Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Bergeron, Crosby, Kunitz – Perry, Getzlaf, Benn - Carter, Toews, Marleau – St. Louis, Sharp, Nash - Duchene