Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Kanadské hokejistky otočili z 0:2 a obhájili zlato z Vancouveru

Obrovská radosť kanadských hokejistiek po víťaznom finálovom zápase s USA. Foto: TASR/AP

"Javorové listy" tak potvrdili nadvládu v ženskom hokeji, keď olympijský turnaj vyhrali štvrtýkrát za sebou.

Soči 20. februára (TASR) - Hokejistky Kanady zvíťazili vo štvrtkovom finálovom zápase olympijského turnaja v Soči nad USA 3:2 po predĺžení a obhájili zlaté medaily z Vancouveru.

Američanky ešte tri a pol minúty pred koncom tretej tretiny viedli 2:0, ale Kanaďanky najskôr vyrovnali a napokon v 9. minúte predĺženia rozhodli o svojom triumfe.

"Javorové listy" tak potvrdili nadvládu v ženskom hokeji, keď po zisku zlatých medailí v Salt Lake City, Turíne i Vancouveri vyhrali v Soči ženský olympijský turnaj po štvrtýkrát za sebou.

Američanky sa od úvodu snažili oplatiť súperkám prehru zo základnej skupiny a zároveň zosadiť odvekého rivala z olympijského piedestálu, keď Kanaďanky vyhrali tri posledné turnaje. Viac z hry mali v prvej tretine reprezentantky USA, ktoré aj vďaka vylúčeniam "javorových listov" častejšie strelecky zamestnávali brankárku Szabadosovú. Kanadská gólmanka však predviedla viacero kvalitných zákrokov a mala veľkú zásluhu na tom, že po 20 minútach bol stav bezgólový.

kanadská brankárka Shannon Szabadosová s vlajkou oslavuje titul na XXII. ZOH v Soči vo štvrtok 20. februára 2014.
Foto: TASR/AP
Druhú časť hry začali lepšie obhajkyne zlata z Vancouveru, svoje súperky zatlačili do obranného pásma a mohli aj skórovať. Najväčšiu šancu mala v 28. min počas presilovej hry Agostaová, ale jej pokus ľavým betónom zneškodnila americká brankárka Vetterová. Heslo nedáš-dostaneš sa naplnilo o štyri minúty neskôr. Puku v útočnom pásme sa zmocnila kapitánka USA Dugganová, využila fakt, že Szabadosová mala zakrytý výhľad a presnou strelou do ľavého horného rohu otvorila skóre - 1:0. Kanaďanky následne pridali, vytvorili si tlak, ale využiť nedokázali ani presilovú hru piatim proti trom päť minút pred koncom druhej dvadsaťminútovky.

Vstup do záverečnej tretiny ideálne vyšiel výberu USA. Po tretí krát v zápase bola vylúčená kanadská zadáčka Watchornová, Američanky si výborne postavili presilovkovú formáciu a Carpenterová po ideálnej krížnej prihrávke od Knightovej zblízka zvýšila na 2:0. Kanaďanky však zbrane nezložili a pomohlo im aj šťastie. V 57. min vystrelila Jennerová, puk sa nešťastne odrazil od kolena Američanky Bellamyovej a skončil za chrbátom prekvapenej Vetterovej.

"Javorové listy" zariskovali a 90 sekúnd pred koncom tretej tretiny odvolali brankárku. O niekoľko sekúnd nato výber USA vyhodil puk z obranného pásma, ale ten trafil iba žŕdku opustenej kanadskej bránky. V infarktovom závere sa napokon Kanaďankám podarilo vyrovnať, keď zmätky v americkej obrane využila Poulinová a poslala duel do predĺženia. Tá istá hráčka sa napokon stala hrdinkou celého finále, keď zlatým gólom v 9. minúte predĺženia rozhodla o najtesnejšom triumfe Kanady.

Finále - výsledok:
Kanada - USA 3:2 po predĺžení (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)
Góly: 57. Jennerová (Mikkelsonová, Larocqueová), 60. Poulinová (Johnstonová, Irwinová), 69. Poulinová (Fortinová) - 32. Dugganová (J. Lamoureuxová), 43. Carpenterová (Knightová, Stacková). Rozhodovali: Tottmanová (V. Brit.) - Novotná, Svobodová (obe ČR), vylúčené: 5:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

zostavy:
Kanada: Szabadosová - Larocqueová, Mikkelsonová, Fortinová, Rougeauová, Wardová, Watchornová - Heffordová, Johnstonová, Poulinová - Jennerová, Ouelletteová, Irwinová - Agostaová, Wickenheiserová, Spoonerová - Wakefieldová, Appsová, Daoustová

USA: Vetterová - Bozeková, Schleperová, Marvinová, Bellamyová, Steckleinová, Picardová, Pucciová - Knightová, Stacková, Carpenterová - Coyneová, Deckerová, Kesselová - M. Lamoureuxová, Dugganová, J. Lamoureuxová - Chuová, Fryová