Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Fíni bez problémov zdolali Nórov 6:1 v B-skupine

Fínsky brankár Kari Lehtonen chytá puk v zápase B-skupiny turnaja v hokeji mužov na XXII. zimných olympijských hrách v Šajba aréne v Soči v piatok 14. februára 2014. Foto: TASR/AP

Na konte majú dve výhry a o priamy postup do štvrťfinále si to rozdajú v ich nasledujúcom zápase proti obhajcovi z Kanady.

Soči 14. februára (TASR) - Hokejisti Fínska zvíťazili v piatok v ich druhom stretnutí B-skupiny na ZOH v Soči nad Nórskom 6:1. Na konte majú dve výhry a o priamy postup do štvrťfinále si to rozdajú v ich nasledujúcom zápase proti obhajcovi z Kanady. V Šajba aréne zverenci trénera Erkka Westerlunda strelili tri góly už v prvej tretine a tým určili priebeh zápasu. V polovici zápasu na rozdiel štyroch gólov zvýšil druhým gólom v zápase Lauri Korpikoski. Hoci Nóri znížili v poslednej tretine na 1:5, posledné slovo mali ale favoriti.

O prvý gól zápasu sa zaslúžil kapitán Fínov Teemu Selänne a vo veku 43 rokov, 7 mesiacov a 11 dní sa stal najstarším strelcom v histórii hokejových olympijských turnajov. Nóri ešte nikdy v histórii na ZOH Fínov nezdolali. Ďalšou zaujímavosťou zápasu boli dve asistencie fínskeho brankára Kari Lehtonena, ktorý sa nimi v rekordných tabuľkách vyrovnal čekému brankárovi Tomášovi Vokounovi.

Fíni dobre naladení výhrou 8:4 v prvom súboji s Rakúskom začali dobre aj proti Vikingom, už v 6. minúte ich kapitán Selänne otvoril skóre strelou zápästím, ktorou zaskočil neistého brankára Haugena. O minútu už bolo 2:0 pre Suomi, keď sa gólovou dorážkou strely Olliho Jokinena prezentoval Korpikoski. Nóri sa síce snažili, aj niekoľkokrát pohrozili, Fíni ale sústredeným a skúseným výkonom kontrolovali vývoj. V 18. minúte Lehterä opäť zaskočil strelou na lapačku Haugena, ktorého od druhej tretiny nahradil Volden.

Aj v druhej tretine Fíni strelecky dominovali, v 29. minúte opäť Korpikoski pekne tečoval strelu Määttäu od modrej čiary a v 32. minúte Olli Jokinen peknou strelou zvýšil už na 5:0 pre favorita. V tretej tretine Nóri znížili vďaka Skröderovi, ktorý sa presadil v presilovke piatich proti trom. Posledné slovo ale mali Fíni, keď dobre hrajúci Määttä v 58. minúte stanovil konečný výsledok po tom, ako sa dôrazne natlačil pred bránu a strelou pod hornú žrď skóroval.

B-skupina (Šajba aréna):
Nórsko - Fínsko 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Góly: 42. Skröder - 6. Selänne (Vatanen, Lehtonen), 7. Korpikoski (O. Jokinen, Määttä), 18. Lehterä, 29. Korpikoski (Määttä, Ruutu), 32. O. Jokinen (Salo, Ruutu), 58. Määttä (Kontiola, Lehtonen). Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Sutherland - Amell, Carlson (všetci Kan.), vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3018 divákov.


Nórsko: Haugen (20. Volden) – Holos, Bonsaksen, Solberg, Tollefsen, Odegaard, Sörvik – Zuccarello, K.A. Olimb, Thoresen – Ask, M. Olimb, Rosseli Olsen – Skröder, Bastiansen, Forsberg – Hansen, Röymark, Dahlström - Lystad Jacobsen

Fínsko: Lehtonen - Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne, Barkov, Granlund – O. Jokinen, Ruutu, Korpikoski – Salminen, Kontiola, J. Jokinen – Komarov, Pilhström, Lehterä

tabuľka:
1. Fínsko 2 2 0 0 14:5 6
2. Kanada 2 2 0 0 9:1 6
3. Nórsko 2 0 0 2 2:9 0
4. Rakúsko 2 0 0 2 4:14 0



Hlasy po zápase:
Teemu Selänne, kapitán Fínska:
"Fakt, že som najstarším strelcom ma robí skutočne starým. Ale myslím, že je to zábava."

Patrick Thoresen, útočník Nórska:
"Myslím, že sme ako útočníci dosť slabo bránili. Naša obrana tak bola preťažená. Aby sme zdolali Fínsko, museli by sme byť silnejší pred bránkami a udržať ich mimo. ako sa nám to darilo proti Kanade."