Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Kanaďania deklasovali Rakúšanov 6:0

Kanadský útočník Jonathan Toews (vpravo) a rakúsky útočník Oliver Setzinger v zápase B-skupiny hokejového turnaja mužov Kanada - Rakúsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči v piatok 14. februára 2014. Foto: TASR/AP

Kanaďania na rozdiel od prvého zápasu, v ktorom zdolali Nórov "iba" 3:1, nenechali nič na náhodu a v stretnutí s Rakúskom roztočili ofenzívny kolotoč hneď od začiatku.

Soči 14. februára (TASR) - Hokejisti Kanady nezaváhali ani vo svojom druhom vystúpení na ZOH v Soči, keď v piatkovom stretnutí B-skupiny deklasovali Rakúsko 6:0. Čistým hetrikom sa blysol útočník "javorových listov" Jeff Carter, čisté konto za 23 zásahov zaznamenal gólman Roberto Luongo. Obhajcovia olympijského zlata z Vancouveru sa v nedeľu stretnú s Fínskom, víťaz duelu postúpi priamo do štvrťfinále.

Kanaďania na rozdiel od prvého zápasu, v ktorom zdolali Nórov "iba" 3:1, nenechali nič na náhodu a v stretnutí s Rakúskom roztočili ofenzívny kolotoč hneď od začiatku. V prvej tretine strieľali góly obrancovia "javorových listov". Najskôr sa presadil Doughty, ktorý využil fakt, že brankár Rakúska Starkbaum mal zakrytý výhľad, a jeho nie príliš prudká strela skončila v bránke. Na 2:0 zvyšoval delovkou pod hornú žŕdku Weber.

Druhá tretina patrila Jeffovi Carterovi. Útočník Los Angeles Kings zaznamenal za 11 minút hry čistý hetrik a po jeho gólostroji svietil v polovici zápasu na ukazovateli skóre stav 5:0. Kanaďania mohli pridať aj ďalšie presné zásahy, samostatný nájazd nepremenil Perry. Do konca druhej časti hry sa ešte presadil Getzlaf, ktorý skvelou individuálnou akciou vo vlastnom oslabení bekhendom prekonal bezmocného Starkbauma.

Ten už do tretej dvadsaťminútovky nenastúpil, v bránke Rakúska ho nahradil Lange. Kanaďania do konca stretnutia už len kontrolovali jeho priebeh a po triumfe 6:0 si do tabuľky B-skupiny zapísali ďalšie tri body.

B-skupina:
Kanada - Rakúsko 6:0 (2:0, 4:0, 0:0)
Góly: 6. Doughty (Toews), 11. Weber (Perry, Getzlaf), 23. Carter (Marleau, Crosby), 25. Carter (Marleau, Pietrangelo), 35. Carter (Marleau, Weber), 37. Getzlaf. Rozhodovali: Jackson (USA), Olenin (Rus.) - Cameron (Kan.), VALACH (SR), vylúčení: 4:1, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 8969 divákov.


zostavy:
Kanada:
Luongo – Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – St. Louis, Crosby, Kunitz – Perry, Getzlaf, Duchene – Nash, Toews, Marleau – Tavares, Benn, Carter - Bergeron

Rakúsko: Starkbaum (41. Lange) - Trattnig, Lakos, Ulmer, Pöck, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann, Lukas – Vanek, Koch, Setzinger – Lebler, Grabner, M. Raffl – Nödl, Hundertpfund, T. Raffl – Latusa, Oberkofler, Welser


Hlasy po zápase:
Ryan Getzlaf (útočník Kanady):
"Na rozdiel od prvého zápasu sme hrali viac ako tím. Vedeli sme, že góly prídu skôr či neskôr. Dôležité bolo aj to, že sme neinkasovali. Roberto (Luongo) predviedol viacero dôležitých zákrokov, čisté konto je vždy bonusom. S Fínmi to bude iný zápas, viacerých ich hráčov poznáme z NHL. Očakávam kvalitný hokej."

Roberto Luongo (brankár Kanady):
"Súper bol miestami nebezpečný, mal niekoľko šancí. Naši obrancovia však zahrali veľmi dobre, včasným forčekingom ich nepustili do blízkosti bránky, čím mi výrazne uľahčili úlohu. Shutout ma samozrejme teší, dôležitejšie však bolo víťazstvo."

Michael Grabner (útočník Rakúska): "Proti takému silnému súperovi je hrať veľmi ťažké. Ich ofenzíva má veľkú kvalitu, góly vedia dávať aj obrancovia, čo sa potvrdilo aj dnes. Verím, že sa poučíme z chýb a proti Nórsku budeme hrať presnejšie. V nedeľu určite chceme uspieť."