Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Zomrel bývalý kanadský útočník J.P. Parise, otec Zacha Pariseho

Bez popisu Foto: sports.yahoo.com

Jean-Paul Joseph-Louis Parise skonal v stredu v noci.

St. Paul 8. januára (TASR) - Bývalý kanadský hokejista a tréner J.P. Parise zomrel vo veku 73 rokov. Niekdajší útočník, ktorý odohral 14 sezón v zámorskej NHL, podľahol rakovine pľúc. O jeho úmrtí informoval webový portál kanadskej televíznej stanice TSN.

Jean-Paul Joseph-Louis Parise skonal v stredu v noci. Zámorským médiám zvestoval smutnú správu jeho syn Zach Parise, elitný krídelník Minnesoty Wild a reprezentant USA. Okrem Zacha hral hokej aj jeho starší syn Jordan, ktorý bol brankárom. "Naše myšlienky a modlitby smerujú k Zachovi Parisemu a jeho rodine," uviedol na Twitteri Mike Modano, bývalý útočník Minnesoty North Stars.




J. P. Parise bol členom slávneho kanadského tímu v sérii storočia so ZSSR, v ktorom korčuľoval po boku Phila Esposita a Waynea Cashmana. V NHL odohral v dresoch Bostonu Bruins, Minnesoty North Stars, Toronta Maple Leafs, New Yorku Islanders a Clevelandu Barons 890 zápasov s bilanciou 238 gólov a 356 asistencií, v 86 štartoch v play off pridal 58 bodov (27+31). Po ukončení hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu, v rokoch 1980-88 bol asistentom trénera v tíme Minnesoty North Stars a krátko hlavným koučom farmy Salt Lake Golden Eagles. Potom trénoval na hokejovej škole Shattuck-St. Mary's, kde okrem syna Zacha viedol aj Sidneyho Crosbyho, Jonathana Toewsa či Jacka Johnsona.