Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

13. apríla môže pomôcť každý

Tlačová konferencia Ligy proti rakovine Foto: Tomáš Gerši

V piatok 13. apríla bude celú verejnosť spájať nielen narcis, symbol zbierky Ligy proti rakovine (LPR), ale aj slogan tohtoročnej zbierky - „13. apríla môže pomôcť každý“.

Bratislava 30. marca (TASR) - V piatok 13. apríla bude celú verejnosť spájať nielen narcis, symbol zbierky Ligy proti rakovine (LPR), ale aj slogan „13. apríla môže pomôcť každý“.  Slovenské mestá a obce zaplnia dobrovoľníci z LPR, ktorí budú ponúkať ľuďom žltý jarný kvet.
 
„O dni narcisov si osobne myslím, že ide na Slovensku o taký malý fenomén, pretože to vidíme na správaní ľudí, na ich prístupe k podpore Dňa narcisov,“ hovorí Eva Kováčová z LPR. „Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či si narcis len pripnú a nerozhodnú sa pre finančnú podporu alebo aj zbierku finančne podporia,“ dodala. Ak si práve v piatok trinásteho pripnete na odev narcis, vyjadríte spolupatričnosť s onkologickými pacientmi.

Súčasťou Dňa narcisov bude od 16-tej hodiny na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave koncert, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen poďakovať, ale hlavne spojiť ľudí v boji proti rakovine. Bez nároku na honorár vystúpia a svoju spolupatričnosť s ľuďmi s onkologickými chorbami bez nároku na honorár takto vyjadria Robo Opatovský, Pavol Hammel, Alžbeta Kolečkárová, Monika Bagárová či Beáta Dubasová. Tešiť sa môžete aj na Martina Haricha, The Pastels, Mukatado či La Gioia. Moderovania koncertu sa už po tretíkrát ujali Richard Vrablec a Lucia Hablovičová. Počas koncertu môžete dostať kvietok narcisu či autogram aj od hercov zo seriálov Ordinácia v ružovej záhrade a Druhý dych. Svoju podporu prisľúbili i tváre projektu Avon proti rakovine prsníka. Tento deň podporí i dlhoročný podporovateľ herec Ladislav Chudík, ktorému na rakovinu zomreli mama i otec. „Táto choroba je zákerná. Vkráda sa a potom sa rozplizne do toho konca života. Je to krutá choroba tak, ako som to videl u otca aj mamy,“ povedal herec.
Tlačová konferencia Ligy proti rakovine
Foto: Tomáš Gerši


V Deň narcisov si okrem ľudí pripnú narcis aj niektoré známe sochy v hlavnom meste. Kvietok, ktorý symbolizuje boj proti zákernej chorobe akou je rakovina, nájdete aj na niektorých titulkoch časopisov či v skúšobných kabínkach vo vybraných obchodných domov. Tento deň môžete symbolicky podporiť aj pripnutím si narcisu na svojom facebookovom profile. „Toto všetko riešime aj preto, pretože naše posolstvo je pre tento rok veľmi jednoduché, že 13. apríla môže pomôcť každý,“ ozrejmila Kováčová.       

Dobrovoľníkov Ligy proti rakovine, ktorých bude 16.273, spoznáte v uliciach miest a obcí Slovenska podľa farebnej bubliny žlto-zeleno-červnej farby s kvetom narcisu vo vnútri, s číslom dobrovoľníka a názvom „dobrovoľník“ a „Deň narcisov 2012“. Druhým identifikačným prvkom je papierová pokladnička žltej farby potlačená malými žltými narcismi, logom Ligy proti rakovine a označením Deň narcisov 13. apríla 2012. Každá pokladníčka bude prelepená ochrannými nálepkami bielej farby s číslom účtu Dňa narcisov. Na pevných stanovištiach budú mať dobrovoľníci Ligy proti rakovine aj biele tričká na prednej strane s modrým nápisom „13. Apríla môže pomôcť každý“ a kvietkom narcisu, na zadnej strane s logom Ligy proti rakovine.      

Podporiť onkologicky chorých ľudí môžete aj dobrovoľným finančným príspevkom na účet zbierky č. 2629740400/1100 alebo od 2. do 16. apríla zaslaním SMS s ľubovoľným textom na číslo 848. Hodnota SMS je dve eurá v sieti všetkých mobilných operátorov. Tí odvedú na zbierku celú sumu a samotné zaslanie SMS zákazníkovi nespoplatňujú.      

Tomáš Gerši, Univerzita Komenského Bratislava