Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Import

40 mladých talentov sa zišlo na literárnom sústredení Medziriadky 2012

Foto: Ivana Balgová/TASR

Do literárnej súťaže Medziriadky 2012 sa zapojili súťažiaci z celého Slovenska, do užšieho výberu patrili aj tri študentky bánovského gymnázia

Bánovce nad Bebravou 13. septembra (TASR) - Viac ako 40 mladých talentov sa v dňoch 25. – 31. augusta stretlo na chate Homôlka pri Ilave, aby rozvíjali svoje schopnosti v tvorivých dielňach a počas literárnych rozborov. Sústredenie organizovalo občianske združenie Múzy.sk už po tretí raz.

„Z 338 textov, ktoré sme dostali, bolo zhruba 250 nekvalitných", povedala porotkyňa súťaže Marta Součková. Úroveň súťaže však podľa nej zostala zachovaná, k čomu prispeli aj študentky z bánovského gymnázia. Ria Gehrerová obsadila druhé miesto v kategórii próza stredné školy, Ivana Balgová v tej istej kategórii zaujala tretie miesto a Soňa Klimčová sa zaradila medzi najlepších poetov zo stredných škôl.
Foto: Ivana Balgová/TASR

Víťazov určila odborná porota, ktorú tvorili spisovateľ a vedúci Spišského literárneho klubu Ján Petrík, literárna kritička Marta Součková, prezident literárneho klubu Mädokýš Matej Thomka, vedúca Ľubovnianskeho literárneho klubu Eva Kollárová, spisovateľ a profesor na Prešovskej univerzite Peter Karpinský a Miroslav Dacho, prodekan na Divadelnej fakulte VŠMU.
Foto: Ivana Balgová/TASR

Medziriadky sú jedinečné nielen kvôli kontaktu účastníkov s porotou, ktorá im pomáha vylepšiť ich tvorbu, ale aj s umením. Počas týždňa sa na Homôlke vystriedalo viacero hostí. Uršuľa Kovalyk, Pero le Kvet, Peter Staríček, Peter Ľahký, tí všetci rozprávali o svojej práci a predvádzali svoje umenie. Víťazi jednotlivých kategórií si domov odniesli dokopy neuveriteľných 456 kníh, ktoré venovalo šesť vydavateľstiev a kníhkupectiev.

Ivana Balgová, Gymnázium Janka Jesenského Bánovce nad Beravou