Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Vieme, kto kandiduje za predsedu #Siete: Chce aj Procházka?

Na snímke predseda #SIETe Radoslav Procházka. Foto: TASR/František Iván

Procházka dnes oznámil, že predsedníctvo dosiahlo konsenzus na pravidlách rokovania mimoriadneho Snemu a jednohlasne osvedčilo aj zoznam jeho delegátov.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Predsedom koaličnej strany #Sieť by zatiaľ chceli byť dvaja kandidáti. Ide o členov straníckeho predsedníctva Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Po dnešnom rokovaní vedenia #Siete to novinárom povedal Adamčík s tým, že terajší šéf strany Radoslav Procházka svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámi až na sobotňajšom (13.8.) mimoriadnom Sneme #Siete v Trnave.

Procházka dnes cez tlačovú správu oznámil, že predsedníctvo dosiahlo konsenzus na pravidlách rokovania mimoriadneho Snemu a jednohlasne osvedčilo aj zoznam jeho delegátov. "Z mojej strany tým boli splnené všetky povinnosti zabezpečiť riadny priebeh Snemu a otvorenú a férovú súťaž na ňom. Teším sa na ňu a jej výsledky budem v plnom rozsahu rešpektovať," uviedol. Procházka medzi novinárov neprišiel.



"Mali sme pochybnosti, či nebudú nejaké osobné útoky a triky, ktoré môžu ovplyvniť férovú súťaž kandidátov na predsedu. Celé naše konanie smeruje k tomu, aby snem mal férový priebeh. Snemu sa zúčastníme," povedal Adamčík aj v mene celej pätice nespokojných poslancov, ktorí mali pochybnosti o priebehu snemu. Dnes však padla dohoda na 142 delegátoch a jeho programe. Adamčík tvrdí, že Procházka jeho kandidatúru uvítal a očakáva férovú súťaž.



Poslanec NR SR Martin Fedor, ktorý patrí k pätici kritikov, však tvrdí, že je neštandardné, ak sa pripravuje prelomový snem strany, kde sa má rozhodovať o najvyšších orgánoch a tri dni pred jeho konaním nie je jasné, kto naň pôjde a neprebehla debata o jeho pravidlách. "Až dnes členovia predsedníctva rozprávali o tom, ako má snem vyzerať. A to nás viedlo k vyjadreniu pochybností," vysvetlil.

Pätica poslancov #Siete, ktorí kritizujú Procházku, hrozila neúčasťou na sobotňajšom Sneme v Trnave. Dôvodom boli pochybnosti o demokratickom priebehu prípravy a konania Snemu. "Pretrvávajú pochybnosti, či príprava sobotňajšieho Snemu spĺňa demokratické atribúty. To, že ani podpredsedovia strany nemajú prístup k zoznamu delegátov, ani k návrhu rokovacieho a volebného poriadku pár dní pred rokovaním Snemu, vyvoláva obavy z možných pripravovaných úskokov a trikov, ktoré môžu spochybniť čestnú a otvorenú súťaž kandidátov na predsedu," uviedli vo svojom utorkovom (9. 8.) stanovisku.

Adamčík, Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík deklarovali, že ak nebudú naplnené základné atribúty politickej korektnosti, otvorenosti a demokratických hodnôt, na takomto Sneme sa nezúčastnia.

Strana si bude nového predsedu voliť na mimoriadnom Sneme 13. augusta v Trnave. Pätica poslancov nedôveruje Procházkovi. Nemá podľa nich predpoklady na vedenie strany. Vytvorili si Platformu za zodpovednú politiku.

ADAMEC: V #Sieti je vynikajúca atmosféra


Vynikajúca atmosféra panovala v koaličnej strane #Sieť. Pred dnešným rokovaním straníckeho predsedníctva to vyhlásil jeho člen a štátny tajomník ministerstva kultúry Igor Adamec.

Či napokon bude šéf strany Radoslav Procházka na sobotňajšom (13. 8.) mimoriadnom Sneme #Siete opäť kandidovať do najvyššej straníckej funkcie, však Adamec nevie. "Zrejme to povie dnes. Je to jeho vec. Je to funkčný predseda, ako sa rozhodne, ja to budem rešpektovať," povedal novinárom. Napriek tejto neistote tvrdí, že v strane nie je dusno. "Je vynikajúca atmosféra. Ja mám dobrú náladu," dodal Adamec.
Na snímke štátny tajomník ministerstva kultúry SR Igor Adamec.
Foto: TASR - Pavel Neubauer