Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

AHRS: Reštaurácie nevedia, ako majú pri jedlách z mäsa uvádzať pôvod

Ilustračné foto. Foto: phemomenon.com

AHRS vyzýva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby čo najskôr zverejnilo potrebné informácie.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Reštaurácie nevedia, ako majú pri jedlách z mäsa zverejňovať krajinu jeho pôvodu. Uviedol to generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák v súvislosti so skutočnosťou, že už o deväť dní by mali stravovacie zariadenia uvádzať v jedálnych lístkoch krajinu, odkiaľ pochádza mäso, ktoré pri príprave použili. Agrorezort na tento účel pripravuje vyhlášku.

Harbuľák pripomenul, že nová povinnosť pre stravovacie zariadenia účinná od 14. decembra 2019 je, aby uvádzali v jedálnych lístkoch krajinu, odkiaľ pochádza mäso, ktoré pri príprave použili. O deväť dní môže byť za nesplnenie tejto povinnosti sankcionovaných viac ako 10.000 zariadení spoločného stravovania na Slovensku. Ako to majú urobiť, však zatiaľ nevedia.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska podľa Harbuľáka deklaruje, že zatiaľ nie sú známe podrobnosti o spôsobe splnenia si tejto povinnosti v zmysle zákona číslo 303 z roku 2019, ktorým sa novelizoval zákon o potravinách.

AHRS preto vyzýva Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, aby čo najskôr zverejnilo potrebné informácie. Informáciu o krajine pôvodu mäsa si musia zariadenia spoločného stravovania zabezpečiť od dodávateľa, ktorým je často obchodník, nie potravinársky podnik či spracovateľ. Reštaurácie a ďalšie podniky spoločného stravovania musia zároveň túto informáciu zapracovať do jedálnych lístkov alebo iným spôsobom informovať spotrebiteľa.

"Absencia informácií zo strany ministerstva o spôsobe zverejnenia tohto opatrenia stavia prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania do polohy nedobrovoľných porušovateľov zákona. Nová povinnosť je účinná o deväť dní a to znamená, že je veľmi málo času na prípravu. Isté však je, že za nedodržanie tejto novej povinnosti hrozí prevádzkam spoločného stravovania finančná sankcia," vysvetlil Harbuľák.

Ako ďalej doplnil, povinnosť uvádzať krajinu pôvodu mäsa v zariadeniach spoločného stravovania sa pritom neuplatňuje v žiadnej z krajín EÚ. V prípade Slovenska je to znovu nad rámec bežnej praxe v európskych krajinách. AHRS už pred zavedením tejto povinnosti upozorňovala na zbytočnosť tohto opatrenia a aj teraz považuje zavedenie povinnosti označovať krajinu pôvodu mäsa za neopodstatnené.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska podľa Harbuľáka opakovane zdôrazňuje, že dostupnosť informácií o pôvode potravín či zvyšovanie povedomia spotrebiteľov o ich kvalite a pôvode sa dá dosiahnuť lepšou informovanosťou spotrebiteľov a osvetou zameranou na zdravé stravovanie. Takéto aktivity sú efektívnejšie a sú pozitívne vnímané spotrebiteľmi i prevádzkovateľmi zariadení verejného stravovania.

"Aktuálne sa uskutočňuje legislatívny proces prípravy vyhlášky k označovaniu hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa, ktorú novelou zaviedla do zákona o potravinách Národná rada SR s veľmi skorou účinnosťou už od 14. decembra 2019. Nevzala pritom do úvahy legislatívny proces a proces notifikácie Európskou komisiou (ten trvá zvyčajne tri až šesť mesiacov), ktorým musí vyhláška pred nadobudnutím účinnosti prejsť," uviedol pre TASR v reakcii na AHRS hovorca MPRV SR Vladimír Machalík.

Konkrétny rozsah a obsah označovania hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa a na to následne naviazaný výkon kontroly a udeľovanie sankcií (čiže aplikácia samotného ustanovenia zákona v praxi) budú podľa Machalíka možné až od nadobudnutia účinnosti predmetnej vyhlášky MPRV SR.