Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Na problematiku AIDS poukáže sviečkový pochod v mestách

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do tohtoročnej kampane sa na Slovensku zapojí 21 miest a obcí, v ktorých Mládež Slovenského Červeného kríža organizuje sviečkové pochody, besedy na školách a tiež aktivitu zameranú na predsudky.

Bratislava 29. novembra (TASR) - V slovenských mestách sa už po sedemnásty raz uskutoční pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS (1.12.) sviečkový pochod. Cieľom je demonštrovať solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV/AIDS, zamerať pozornosť spoločnosti na problematiku HIV/AIDS a súvisiacu stigmatizáciu a diskrimináciu.

Do tohtoročnej kampane sa na Slovensku zapojí 21 miest a obcí, v ktorých Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) organizuje spomínané sviečkové pochody, besedy na školách a tiež aktivitu zameranú na predsudky. "Účastníci prezentácie o HIV/AIDS či návštevníci informačného stánku môžu napísať na červený papierik predsudok voči ľuďom žijúcim s HIV, ktorý následne pokrčia. Z týchto pokrčených papierov plných predsudkov je možné poskladať tvar stužky," priblížila Silvia Kostelná zo SČK.

Poukázala na to, že v súčasnosti neexistuje krajina, ktorej by sa problém HIV netýkal. "Množstvo ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Prevencia naďalej zostáva jedinou možnosťou, ako šíreniu HIV zabrániť. Práve prevencia je ústrednou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SČK v tejto kampani zameriavajú," povedala Kostelná.

Od roku 1985 až k 30. septembru 2013 bola v SR infekcia HIV diagnostikovaná u 489 občanov SR, v 72 prípadoch prešla infekcia HIV do štádia AIDS. Väčšina infekcií HIV v SR bola zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Najvyšší počet ľudí s HIV je vo väčších mestách.