Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Aké sú naše najčastejšie problémy so zubami

Foto: Shutterstock

Stále rastie počet ľudí s paradentózou. Zápal ďasien trápi až 90% ľudí nad 30 rokov. Aké sú ďalšie najčastejšie problémy? A ako ich môžete riešiť?

Bratislava 3. apríla (OTS) - Akékoľvek náhrady zubov sú pomerne drahou záležitosťou. Preto by sme sa mali snažiť mať vlastné zuby čo najdlhšie. Napriek tomu má mnoho ľudí problémy so zubami, ktoré ale majú pomerne jednoduché riešenie.

Zubný kaz má úspešnosť 80%
Niekto sa stretol s vŕtačkou v zubnej ordinácii raz, iní viackrát. Pravdou ale je, že vŕtanie zubov zažila väčšina z nás. Príčinou zubného kazu je neodstránený zubný povlak. Jeho baktérie rozkladajú sacharidy na kyseliny a tie odvápňujú zubnú sklovinu. Keď už zubný kaz máte, nedá sa s ním bojovať inak, než ho odstrániť v zubnej ordinácii. Predchádzať sa mu ale dá. Pravidelným a správnym čistením aspoň dvakrát denne. Zubný kaz sa často tvorí aj medzi zubami. Nezabúdajte preto vždy na koniec večerného čistenie pridať aj použitie medzizubnej kefky alebo zubnú nite.

Každý tretí človek má paradentózu
S nedostatočným čistením zubov súvisí aj druhé najčastejšie ochorenie - paradentóza. Príčinou zápalu ďasien je hromadenie plaku pri krčku zuba. Obrannou reakciou ďasien je krvácanie. Fajčiari sa musia mať na pozore, pretože nikotín má sťahujúce účinky. Preto im v prípade zápalu ďasná krvácať nebudú. Riešením je pravidelná a precízne ústna hygiena. Ak sa vám rýchlejšie tvorí zubný kameň, je nutné navštevovať dentálnu hygienu, kde vám zuby vyčistí a vyleští profesionálne. Zápal ďasien sa nevyhýba ani teenagerom. V ich prípade ale môže byť príčina hormonálna. Nutné je preto chodiť na prehliadky k zubnému lekárovi každých 6 mesiacov, aby stav ďasien postrážil.

Zuby múdrosti netrápi len 25% populácie
Predísť trápeniu so zuby múdrosti? To nejde úplne dobre. Posledné stoličky totiž veľmi rady rastú iným smerom ako tým správnym. V týchto prípadoch sa zvyčajne pristupuje k ich chirurgickému odstráneniu. Dôvodom pre odstránenie tretích stoličiek môže byť aj nedostatok miesta v dutine ústnej. Patríte k tým, ktorým zuby múdrosti vyrastú bez problémov? Dbajte hlavne na poriadne čistenie. Pomôže vám jednozväzková kefka. Až štvrtine populácie sa zuby múdrosti ani nezaloží. Majú tak šťastie, že sa im aspoň tieto starosti vyhnú.

Andrea Ivaničová
www.nazuby.eu