Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Alergici si chvíľu vydýchli, no po oteplení je tu agresívny peľ brezy

Na snímke lieska veľkoplodá, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Podľa zdravotníkov monitorovacia stanica v Bratislave zachytila veľmi vysoké hladiny peľu jaseňa.

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) – Alergici si vďaka minulotýždňovým výkyvom počasia na chvíľu vydýchli, no po oteplení už na nich striehne agresívny peľ brezy.

Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, výrazné ochladenie, nočné mrazy a sneženie prispeli k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu a výrazne pribrzdili štartujúcu peľovú sezónu brezy. Prejavilo sa to najmä na strednom a severnom Slovensku. V Bratislave a Nitre dosahovali celkové denné koncentrácie peľu vysoké hladiny.

Podľa zdravotníkov monitorovacia stanica v Bratislave zachytila veľmi vysoké hladiny peľu jaseňa. V ovzduší sa na časti územia Slovenska ešte vyskytoval peľ jelše a liesky, rovnako peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, peľ jaseňa, javora, duba, brestu, topoľa a vŕb. Pribudol i peľ hrabu.

"Začína sa peľová sezóna brezy, ktorá sa stane najvýznamnejším alergénom pre najbližšie týždne. Peľ brezy je najviac alergénny zo všetkých peľov stromov, a to predovšetkým v severnej Európe. Keďže je sezóna peľu brezy krátka a trvá jeden – dva mesiace, je intenzívna. Približne 70 percent pacientov s alergiou na peľ brezy vykazuje príznaky, ktoré zodpovedajú orálnemu alergickému syndrómu," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.