Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Import

Analýza: Slováci sa v triedení odpadov neustále zlepšujú

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Brinzík poukázal na chyby, ktoré Slováci robia pri triedení odpadov. Veľmi častou chybou je nestláčanie odpadov.

Bratislava 29. marca (TASR) - Slováci sa v triedení odpadov neustále zlepšujú. Dôkazom toho je priebežne rastúca miera recyklácie. Pri triedení odpadu však aj naďalej dochádza k častým pochybeniam a časť ľudí odpady netriedi vôbec. Pre TASR to uviedol Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

"Z pozície outsidera európskych krajín pred rokom 2016 sa pomaly, ale isto blížime k lídrom, v niektorých oblastiach sme dokonca už dnes na špičke," poznamenal Brinzík. Doplnil, že odpady sa triedia úplne v každej samospráve. Veľkú úlohu podľa neho hrá informovanosť a motivovanie občanov danej samosprávy. Ak je pri vzdelávaní verejnosti aktívna aj samospráva, aj zberová spoločnosť, výsledky v triedení môžu byť lepšie.

Brinzík poukázal na chyby, ktoré Slováci robia pri triedení odpadov. Veľmi častou chybou je nestláčanie odpadov. "Najvypuklejšie je to pri triedení papiera, kde nestlačené krabice, napríklad od elektroniky, veľmi rýchlo zaberú objem zberovej nádoby a tá je preplnená skôr, ako nastane termín zvozu zberovou spoločnosťou," povedal. Výsledkom je podľa Brinzíka to, že zberové spoločnosti vyvážajú takmer prázdne nádoby a mnohí ľudia vytriedený papier vyhadzujú buď na zem, alebo do iných nádob vrátane zmesových.

Nedôvera vo význam triedenia odpadov je jednou z príčin, prečo časť verejnosti odpady netriedi vôbec, skonštatoval Brinzík. Najzávažnejšou fámou je podľa neho názor, že aj tak všetok odpad skončí buď na skládke, alebo v spaľovni.