Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

ANS odporúča napriek pozastaveniu zákona neznižovať platy sestier

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

ANS očakáva od ministerky zdravotníctva zvolanie okrúhleho stola, za ktorým budú všetky dotknuté strany spoločne hľadať riešenia.

Martin 19. júla (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporúča svojim členským nemocniciam, aby napriek tomu, že Ústavný súd SR pozastavil platnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, neznižovali platy na predchádzajúcu úroveň. Na tlačovej konferencii po dnešnom zasadnutí Rady ANS v Martine to uviedol jej prezident Marián Petko.

"Na základe krátkeho prieskumu, ktorý sme vykonali v posledných dňoch, môžeme konštatovať, že drvivá väčšina nemocníc, ktoré sú združené v ANS, od 1. apríla zvýšila platy sestrám. Samozrejme, úroveň zvýšenia závisela od reálnych finančných možností," skonštatoval Petko s tým, že sa nepotvrdili informácie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, že v mnohých nemocniciach došlo k zníženiu ich platov.

Zároveň vysvetlil, prečo ANS odporúča nemocniciam napriek pozastaveniu platnosti spomínaného zákona neznižovať platy sestrám na úroveň spred 1. apríla. "Vedie nás k tomu verejný prísľub, ktorý sme dali ministerke zdravotníctva, rokovania so zdravotnými poisťovňami a následné uvoľnenie finančnej rezervy zo štátneho rozpočtu pre druhý polrok. Odporúčame, aby naše nemocnice tieto prostriedky použili na úpravu platov," prízvukoval prezident ANS.

"Nehovorili sme, že nesúhlasíme s navýšením miezd, ale od novembra 2011 hovoríme, že nielen zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier, no aj zákon, ktorý sa týka lekárov, sú nesystémové opatrenia a sú v rozpore s ústavou. Dlhodobo navrhujeme prijať buď jeden spoločný zákon pre všetkých pracovníkov v zdravotníctve, alebo riešenie nechať na odvetvovú tripartitu na úrovni rezortného ministerstva, vyššie kolektívne zmluvy a kolektívne zmluvy v jednotlivých zdravotníckych zariadeniach," vysvetlil.

O tejto problematike treba podľa neho v prvom rade diskutovať. ANS očakáva od ministerky zdravotníctva zvolanie okrúhleho stola, za ktorým budú všetky dotknuté strany spoločne hľadať riešenia. "Naše zdravotníctvo potrebuje po takmer roku obrovského napätia konečne pokoj a najmä pacienti si potrebujú oddýchnuť od neustáleho stresu, či o nich bude postarané alebo nie. Preto vyzývame na konštruktívny dialóg, ale nesmie byť o neustálych nátlakových akciách," dodal Petko.

Tu bude player


Tu bude player


Zdravotnícke odbory žiadajú plnenie zákona o sestrách

Zdravotnícke odbory žiadajú plnenie zákona o mzdách zdravotných sestier, keďže ho podpísali a schválili poslanci i prezident. "Výkonný výbor Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) podporuje kroky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek tak, ako podporoval petičnú akciu," napísal dnes výbor vo svojom stanovisku.

SOZZaSS však naďalej zotrváva na svojom stanovisku, že prijatý zákon o odmeňovaní sestier a pôrodných asistentiek je nesystémový a uprednostňuje jednu skupinu zamestnancov. "Máme záujem o vytvorenie jednotného zákona pre odmeňovanie zamestnancov v zdravotníctve," píše sa v stanovisku.

Účinnosť zákona, ktorý od apríla upravil mzdy zdravotných sestier, je v súčasnosti pozastavená rozhodnutím Ústavného súdu SR. Sestry sa preto na budúci týždeň chystajú v čiernych tričkách pred parlament. Boj za požiadavky sestier rozdrobil aj odbory. O obhajobu sestier sa tak po novom snaží aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek, nielen SOZZaSS.