Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Rada ANS víta zbližovanie stanovísk s odborármi na úpravu platov

Ilustračné foto Foto: TASR

K dvojpercentnému navýšeniu miezd s výnimkou lekárov a sestier, ktoré mali doteraz mzdy na úrovni neplatného zákona, by mohlo dôjsť už od 1. apríla.

Martin 26. marca (TASR) – Rada Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) na dnešnom zasadnutí v Martine vyzdvihla zbližovanie stanovísk so Slovenským odborovým zväzom na úpravu základných platov zamestnancov. K dvojpercentnému navýšeniu miezd s výnimkou lekárov a sestier, ktoré mali doteraz mzdy na úrovni neplatného zákona, by mohlo dôjsť už od 1. apríla.

"Vítame vzájomné zbližovanie stanovísk a predložených návrhov s odborovým zväzom. Zblížili sme sa v základnej filozofii a pri záverečných rokovaniach dodiskutujeme a spresníme ešte niektoré detaily. Z nášho pohľadu bol záujem, aby sme pokračovali v zmysle kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa," uviedol prezident ANS Marián Petko.

Novozvolený viceprezident ANS Peter Bizovský pripomenul, že existuje tlak na oveľa výraznejšie zvyšovanie platov v zdravotníctve. "Nepôjde to však bez navýšenia platieb zdravotnými poisťovňami, lebo s tým objemom peňazí, ktorý dostávame teraz, je to absolútne nemysliteľné," zdôraznil riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni.

"Súčasné platby neumožňujú mnohým nemocniciam ani hradiť si povinnosti voči štátu, zabrzdený je aj rozvoj. V tejto chvíli sa nedá hovoriť o ďalších percentách. Opakujem, nevyhnutnou podmienkou výraznejšieho navýšenia platov je podstatné navýšenie platieb od zdravotných poisťovní," dodal Bizovský.