Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Regionálne nemocnice dostanú od VšZP toľko peňazí ako v 1. štvrťroku

Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou Foto: Teraz.sk/Internet

ANS dnes rokovala aj s Union zdravotnou poisťovňou.

Bratislava 14. marca (TASR) - Malé a stredné nemocnice budú od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) naďalej dostávať toľko peňazí ako v prvom štvrťroku tohto roka. "Cenové podmienky zostávajú nezmenené, nakoľko VšZP zvýšila platby malým a stredným nemocniciam už od 1.1.2014," informovala dnes po rokovaní s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) Alena Michalicová z VšZP.

Šéf asociácie Marián Petko hovorí, že stále by to mohlo byť lepšie. "Každopádne tá ponuka je lepšia ako v roku 2013. Umožnilo to nemocniciam upraviť platy lekárov v zmysle platnej legislatívy, minimálnu mzdu, navrhli sme zvýšiť platy všetkým zamestnancom o dve percentá od 1. apríla. Teraz závisí od odborov, či budú súhlasiť, alebo budú presadzovať iný variant," povedal po rokovaní pre TASR Petko.

Súčasťou zmluvných podmienok od 1. apríla 2014 je podľa Michalicovej aj eHospik - program na sledovanie a schvaľovanie hospitalizácií. "Ten VšZP umožní plynulé manažovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. Program je v súčasnosti v skúšobnej prevádzke a nemocnice ho začnú naplno využívať od 1. júla 2014," dodala. Zmluvy s ANS sú podľa VšZP platné do konca tohto roka a cenové podmienky do 30. júna 2014.

ANS dnes rokovala aj s Union zdravotnou poisťovňou. Tú malé a stredné nemocnice žiadajú, aby vypustila zo zmluvy tzv. regresnú cenu. "Ide o cenu na úrovni 60 percent z pôvodnej ceny za hospitalizáciu vtedy, ak daná nemocnica naplní dohodnutý objem," vysvetlil Petko. Zástupcovia Union ZP dnes túto požiadavku podľa Petka neodsúhlasili s tým, že na to nemajú mandát. Rada ANS zasadne 26. marca, v tento deň jej má Union ZP oznámiť, ako v tejto veci rozhodlo predstavenstvo poisťovne. "Ak nedôjde k tomu, čo sme požadovali, nemôžem vylúčiť, skôr naopak, že vyzveme nemocnice na vypovedanie zmlúv voči Unionu," podčiarkol šéf asociácie, ktorý však verí, že k dohode dôjde.

Ak Union zdravotná poisťovňa zachová v zmluve s nemocnicou regresnú cenu, nemocnica sa musí rozhodnúť, či zmluvu s ňou vypovedá. Ak nie, musí podľa Petka počítať s tým, že od VšZP dostane menej peňazí - štátna poisťovňa jej totiž navrhne ceny, ktoré platili v minulom roku.

"Členovia ANS majú s Union ZP už od 1.11.2013 zazmluvnené zväčša najvyššie ceny ukončených hospitalizácií v porovnaní s ostatnými zdravotnými poisťovňami. Dnešné rokovanie bolo sústredené na vyhodnotenie vzájomnej spolupráce v prostredí nových zmlúv a prípadné úpravy úhrad ambulantnej zdravotnej starostlivosti poskytnutej v nemocniciach," zhodnotila hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová.