Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Austrália varuje pred rizikom svojvoľného zadržania pri návšteve Číny

Pročínski aktivisti držia čínske a hongkongské vlajky počas zhromaždenia, na ktorom oslavovali schválenie kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong v utorok 30. júna 2020. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu v aktualizovanom cestovnom odporúčaní pre Čínu uviedlo.

Canberra 7. júla (TASR) - Austrália v utorok varovala svojich občanov, že pri návšteve Číny im hrozí riziko "svojvoľného zadržania". Tento krok ešte viac komplikuje obchodné a diplomatické vzťahy medzi Canberrou a Pekingom, analyzuje agentúra AP.

Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu v aktualizovanom cestovnom odporúčaní pre Čínu uviedlo, že čínske úrady zadržiavajú cudzincov, pretože "ohrozujú národnú bezpečnosť", a dodalo, že "Austrálčania môžu byť tiež vystavení riziku svojvoľného zadržania".

Varovanie pred návštevou Číny prišlo po tom, čo austrálske médiá upozornili na prípad profesora pekinského práva Süa Čang-žuna, kritika čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorého v pondelok v Číne zadržali.

Hovorca čínskeho ministra zahraničných vecí Čao Li-ťien uviedol, že o novom varovaní pred cestou do Číny nevedel, avšak krajina zaručuje bezpečnosť a ochranu práv jej návštevníkov. "Pokiaľ sa cudzinci v Číne riadia zákonmi a inými právnymi predpismi, nemusia sa vôbec ničoho obávať," dodal Čao.

Vzťah medzi Austráliou a jej najdôležitejším obchodným partnerom, Čínou, ochladol po tom, čo Austrália vyzvala, aby sa prešetril pôvod koronavírusovej pandémie. Peking v reakcii uložil clá na austrálsky tovar a varoval čínskych turistov a študentov pred návštevou Austrálie, citujúc rasizmus v krajine.

Situáciu medzi nimi skomplikovalo aj minulotýždňové vyhlásenie austrálskeho premiéra Scotta Morrisona, ktorý oznámil, že obyvateľom Hongkongu, ktorých ohrozuje nový čínsky zákon o národnej bezpečnosti, ponúkne útočisko.