Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Fabrika, ktorá sa zrútila v Bangladéši, už pochovala viac ako 700 ľudí

Kopanie hrobov pre obete, ktoré zahynuli pri zrútení osemposchodovej budovy. Foto: TASR/AP

Budova Rana Plaza v meste Savar, v ktorej sídlilo päť textilných závodov, sa zrútila 24. apríla.

Dháka 7. mája (TASR) - Na 705 mŕtvych stúpla dnes oficiálna bilancia obetí zrútenej osemposchodovej budovy pri bangladéšskej metropole Dháka. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Budova Rana Plaza v meste Savar, v ktorej sídlilo päť textilných závodov, sa zrútila 24. apríla. Zranenia utrpelo viac než 2400 ľudí a desiatky ďalších sú naďalej nezvestné. Záchranári stále pátrajú v troskách po ďalších telách.

Stovky pracovníkov odevných tovární sídliacich v Rana Plaza, ktorí prežili, zablokovali dnes dôležitú diaľnicu na predmestí Dháky a dožadovali sa vyplatenia miezd a ďalších benefitov. Do rokovaní o nevyplatených mzdách sa zapojili aj bangladéšske úrady.

K zrúteniu budovy podľa vyšetrovateľov prispeli tri nelegálne postavené poschodia, nekvalitné stavebné materiály, ako aj vibrácie z elektrických generátorov a tisícov šijacích strojov.

Toto nešťastie je najhorším, aké doposiaľ postihlo odevný priemysel v Bangladéši. Továrne v Savare zásobujú maloobchodníkov po celom svete vrátane západných krajín. Bangladéšsky odevný priemysel bol v roku 2011 po Číne a Taliansku tretím najväčším na svete a v ostatnom desaťročí sa prudko rozvíjal.

Fotogaléria: Smútiaci v Bangladéši po kolapse fabriky


Fotogaléria: Pád fabriky v Bangladéši


Fotogaléria: Zrútenie osemposchodovej budovy v Bangladéši