Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Banícke múzeum zreštaurovalo pohrebnú prikrývku garbiarskeho cechu

Na archívnej snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

Prikrývka garbiarskeho cechu si podľa múzea vyžadovala odborné ošetrenie a zabezpečenie vhodného skladovania, aby sa predišlo jej poškodeniu a degradácii.

Rožňava 23. mája (TASR) - Baníckemu múzeu v Rožňave sa podarilo zreštaurovať vzácnu pohrebnú prikrývku garbiarskeho cechu, ktorý v minulosti v meste pôsobil. Pohrebné prikrývky sú jedny z mála textílií, ktoré sa z obdobia pôsobenia cechov v Rožňave zachovali, vlani sa múzeu podarilo zreštaurovať aj jednu z prikrývok patriacich cechu čižmárov. TASR o tom informovala manažérka kultúry Baníckeho múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Pohrebné prikrývky sa v minulosti používali na prikrytie rakvy počas pohrebov členov jednotlivých cechov alebo ich rodinných príslušníkov. Prikrývka garbiarskeho cechu v zbierke rožňavského múzea je vyhotovená z čierneho zamatu a podšitá ľanovou tkaninou.

"Na vrchnej strane je zobrazený kríž vytvorený aplikáciou ozdobných prámikov a hodvábnej látky. Po stranách kríža je výšivka z kovových nití a flitrov znázorňujúca cechové znaky, a to kaďu na namáčanie kože a dva prekrížené garbiarske nože," priblížila Hermélyi Gecelovská s tým, že prikrývka obsahuje aj nápis s dátumom z roku 1795.

Prikrývka garbiarskeho cechu si podľa múzea vyžadovala odborné ošetrenie a zabezpečenie vhodného skladovania, aby sa predišlo jej poškodeniu a degradácii. Na reštaurovanie zbierkového predmetu múzeum získalo financie z Fondu na podporu umenia.

"Základným cieľom reštaurovania bolo stabilizovať textilný materiál a prinavrátiť predmetu jeho pôvodnú formu odstránením nevhodných zásahov, ktoré časť predmetu deformovali," vysvetlila Hermélyi Gecelovská.

Zreštaurovanú pohrebnú prikrývku garbiarskeho cechu Banícke múzeum v Rožňave verejnosti predstavilo prvýkrát pri príležitosti konania sa tohtoročnej Noci múzeí a galérií. V priestoroch historickej expozície múzea bude vystavená až do 5. júla.