Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Bánovskí gymnazisti fárali

Foto: Zuzana Pristachová/TASR

Namiesto zvyčajnej cesty do školy sme si to namierili rovno na autobusovú stanicu aby sme vyrazili do jedného z najkrajších miest na Slovensku - Banskej Štiavnice.

Bánovce nad Bebravou 12. júna (TASR) - V bánovskom gymnáziu bolo 25. mája prázdno, pretože okrem maturantov, ktorí si užívali (alebo skôr neužívali) akademický týždeň, chýbali aj žiaci kvarty a kvinty. Tí sa vybrali na exkurziu do Banskej Štiavnice. Namiesto zvyčajnej cesty do školy sme si to namierili rovno na autobusovú stanicu a už o ôsmej sme vyrazili na 2-hodinovú cestu do jedného z najkrajších miest na Slovensku. Hneď v autobuse sme podaktorí, čo počujeme iba to, čo chceme, zažili šok, keď nám pani profesorka oznámila, že ideme do bane. Pri pohľade na oblečenie a topánky viacerých z nás, ktorí očakávali prehliadku mesta alebo návštevu múzea, či hradu, len krútila hlavou. Koniec - koncov, každý je predsa omylný.
O desiatej sme boli na mieste.  Keďže sme mali ešte čas, pozreli sme si areál a potom sme sa usadili do miestnosti, kde nám naša sprievodkyňa pustila film, ktorý nám mal pomôcť lepšie pochopiť prácu v bani. Pred vstupom sme si ešte nasadili ochranné helmy a obliekli plášte ( ktoré od kúpy v deväťdesiatych rokoch neboli prané, súdiac podľa pachu), a mohli sme sa konečne vybrať do štôlne Bartolomej. Prehliadka bola zaujímavá a aj napriek obavám sme ju prežili, i keď s mokrými ponožkami. Hlavnou atrakciou bola moja spolužiačka, ktorú si tam fotil nejeden návštevník. Veď predsa, nie každý deň stretnete v bani dievča v balerínkach a s kabelkou na pleci.
Foto: Zuzana Pristachová/TASR

V ten deň sme si ešte pozreli Mineralogické múzeum, Botanickú záhradu A už na ceste domov, Múzeum vo Svätom Antone. Samozrejme, mali sme aj chvíľku voľna, ktorú každý využil, ako sám chcel. Tí najväčší hladoši skončili v reštauráciách, iní, ako napr. ja, sme si poobzerali Námestie svätej Trojice a všetky obchodíky a čajovne na okolí. Pre mňa, keďže milujem knihy, bola najväčším zážitkom návšteva antikvariátu. Okolo piatej sme vyrazili zo Svätého Antona a už o siedmej sme boli zase raz v Bánovciach.

Zuzana Pristachová, 13 rokov, Gymnázium J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou