Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Kraj pokračuje s výstavbou zariadenia sociálnych služieb v Krupine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti kraj prevádzkuje zariadenie sociálnych služieb v Krupine, ktoré je v jednej historickej a jednej prenajatej budove.

Banská Bystrica 1. augusta (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového zariadenia sociálnych služieb v Krupine. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, tento projekt je v štádiu prípravy projektovej dokumentácie.

Pripomenula, že Mestský úrad v Krupine vydal Územné rozhodnutie, ktoré nadobudlo právoplatnosť 31. marca tohto roka. "V zmysle zmluvy o dielo uzatvorenej so zhotoviteľom projektovej dokumentácie sa momentálne pracuje na vybavení právoplatného stavebného povolenia," podotkla s tým, že tento mesiac podajú žiadosť o vydanie stavebného povolenia, kraj ho očakáva koncom septembra. Po ňom vyhlásia verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Podľa hovorkyne tiež podajú žiadosť o finančnú podporu tohto projektu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

V súčasnosti kraj prevádzkuje zariadenie sociálnych služieb v Krupine, ktoré je v jednej historickej a jednej prenajatej budove. Budovy sú v stave, ktorý nevyhovuje prevádzkovým a hygienickým nárokom, a zároveň si vyžadujú vysoké náklady na ich údržbu, prevádzku a nájom. "Ako najlepšie možné riešenie sa ukazuje výstavba nového účelového zariadenia sociálnych služieb, predovšetkým z dôvodu zefektívnenia finančných nárokov," uvádza BBSK s tým, že financovanie nákladov na výstavbu projektu bude prostredníctvom úveru, či už z komerčnej banky alebo ŠFRB.

Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Krupina v spolupráci s Úradom BBSK zabezpečili vypracovanie architektonickej štúdie na výstavbu pod názvom "Novostavba špecializovaného zariadenia pre seniorov". Predmetom architektonického návrhu bol objekt zariadenia pre seniorov v okrese Krupina s kapacitou 40 prijímateľov sociálnych služieb.