Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Breivik chcel vykonať ešte viac pre prebudenie nórskej spoločnosti

bžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik plače v súdnej sieni počas premietania jeho vlastného propagandistického videa na súdnom procese na súde v Oslo. Foto: TASR/AP

Tú údajne dusí pokračujúca islamizácia, umožnená "zradcami z vládnucej Strany práce". Práve tých chcel nórsky masový vrah Anders Breivik svojimi činmi potrestať.

Oslo 17. apríla (TASR) - S hodinovým meškaním sa začal dnešný druhý deň procesu s masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom na mestskom súde v nórskom Osle. Predsedníčka súdu Wenche Elizabeth Arntzenová dostala správu, že Thomas Indrebö, jeden z prísediacich sudcov, uverejnil na Facebooku 23. júla 2011, teda deň po Breivikovom vyčíňaní, názor, že Breivik si zaslúži trest smrti. Podľa nórskeho súdneho poriadku to môže znamenať, že sudca ide rozhodovať s už prijatým postojom, je teda zaujatý. Preto Indreba ihneď zbavili jeho funkcie v senáte.

Breivik dnes dostal výnimočnú príležitosť objasniť motívy svojich teroristických útokov z 22. júla 2011, ktoré stáli život 77 ľudí a trvalo poznačili desiatky ďalších. Mnohí protestovali proti tomuto vystúpeniu - obavy z jatrenia čerstvých rán boli oprávnené.

Obžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik (vpravo) gestikuluje počas príchodu na súdny proces na súde v Oslo 16. apríla 2012.
Foto: TASR/AP Photo
Breivik predstúpil pred senát po rituálnom pozdrave, viditeľne kochajúci sa vlastnou dôležitosťou. Bol ako vždy hladko oholený, dôkladne učesaný a na kravate mal bezchybný uzol. Pojednávanie začal čítaním svojho vyhlásenia, na ktoré dostal od súdu pol hodiny aj napriek protestom zástupcov poškodených. V 13-stránkovom dokumente Breivik podal vysvetlenie, prečo spáchal hrozné činy, ktoré šokovali svet. Okrem iného povedal, že boli nevyhnutné pre ochranu existencie nórskeho národa a vyhnutiu sa občianskej vojne. Žiadnu vinu si však nepriznal, konal vraj v "nutnej obrane". Takmer zdesenie vyvolalo jeho vyhlásenie, že mal vykonať ešte viac pre "prebudenie nórskej spoločnosti", ktorú údajne dusí pokračujúca islamizácia, umožnená "zradcami z vládnucej Strany práce". Práve tých chcel Breivik svojimi činmi potrestať.

Foto: TASR/AP
Predsedníčka súdu obžalovaného viackrát žiadala, aby svoj prejav ukončil, Breivik však pokračoval s ešte väčším pátosom. Súdu dokonca pohrozil, že ak ho prerušia, odmietne vypovedať v ďalších pojednávaniach. Samoľúby Breivik tak prečítal vyhlásenie celé a trvalo mu to hodinu. Mnohí protestovali, keď ignoroval pokyny predsedníčky, ktorá nakoniec nechala udalostiam voľný priebeh. Podľa odborníkov to odkrylo bizarnosť myslenia Breivika a má to tiež význam pri hľadaní konečnej odpovede na otázku: Je Breivik duševne chorý, alebo môže byť zákonne stíhaný za zverstvá z minulého leta?

Poobede Breivik čelil otázkam prokurátorov. Nebol si už tak istý, pretože odpovede nemal pripravené vopred. Aj vtedy však ukázal, že chápe okolitý svet ináč. Napríklad mladých ľudí zo Strany práce, ktorých popravoval na ostrova Utöya, prirovnal k Hitlerjugend.

Súd má na výpovede Breivika ešte štyri dni.