Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Britské stíhačky museli opäť vzlietnuť k ruským lietadlám

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Britské a švédske stíhačky k ruským lietadlám - stíhačke Su-27 a prieskumnému lietadlu Il-20 - vzlietli aj vo štvrtok, pretože mierili k vzdušnému priestoru Švédska a NATO a odmietali komunikovať.

Londýn 10. júna (TASR) - Britské stíhačky v piatok vzlietli k ruským lietadlám, ktoré sa blížili k vzdušnému priestoru krajín Severoatlantickej aliancie. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Britské stíhačky Typhoon najskôr v piatok vzlietli k dvom ruským transportným lietadlám An-12 a An-72, ktoré mierili z juhu Ruska k exkláve Kaliningrad nachádzajúcej sa medzi Poľskom a Litvou, členmi Severoatlantickej aliancie.

Britské stíhacie lietadlá boli neskôr vyslané k dvom ruským strategickým bombardérom Tu-22M a dvom stíhačkám Su-30, ktoré leteli z juhu Ruska ponad Fínsky záliv a Baltské more.

V oboch prípadoch ruské lietadlá odmietali komunikovať s príslušnými úradmi, no zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore, priblížil britský rezort obrany.

Do pohotovosti boli uvedené aj fínske, švédske, portugalské a rumunské bojové lietadlá.

"Tieto zásahy sú jasnou pripomienkou toho, že RAF (britské Kráľovské letectvo) je vždy pripravené brániť nebo našich spojencov, pričom koordinovaná akcia niekoľkých vzdušných síl slúži ako jasná demonštrácia hodnôt našich medzinárodných aliancií," povedal britský minister obrany Ben Wallace.

Britské a švédske stíhačky k ruským lietadlám - stíhačke Su-27 a prieskumnému lietadlu Il-20 - vzlietli aj vo štvrtok večer, pretože mierili k vzdušnému priestoru Švédska a NATO a odmietali komunikovať.