Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Britskí výrobcovia zhoršili svoje prognózy pre budúci rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výrobcovia v Británii predpovedajú v roku 2020 pokles produkcie o takmer 11 %.

Londýn 22. septembra (TASR) - Britskí výrobcovia zhoršili svoje prognózy pre budúci rok. Ako dôvod uviedli, že nevidia žiadne známky zotavovania v tvare písmena V z krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Ukázali to výsledky najnovšieho prieskumu spoločnosti Make UK a poradenskej firmy BDO.

Prieskum odhalil, že aj napriek zlepšeniu produkcie a objednávok po ich páde na rekordne nízke úrovne v súvislosti s blokádami, výrobné podniky znížili svoje investičné plány.

Podľa prieskumu bilancia investičných zámerov klesla v súčasnom 3. štvrťroku 2020 na -32 % z -26 % v predchádzajúcom kvartáli.

Bilancia produkcie sa pritom zvýšila na -36 % z -56 % v 2. štvrťroku, čo bol najhorší výsledok v 30-ročnej histórii týchto prieskumov.

A zároveň bilancia zamestnanosti klesla na -29 % z -22 %.

Výrobcovia v Británii predpovedajú v roku 2020 pokles produkcie o takmer 11 % a odhad jej rastu v budúcom roku 2021 znížili o viac ako jeden percentuálny bod na 5,1 % zo 6,2 %.

Predpokladajú tiež, že britská ekonomika tento rok klesne o 8,5 % a v roku 2021 sa zotaví a vzrastie o 10,1 %.

„Výroba začala stúpať z priepasti, do ktorej sa prepadla začiatkom roka,“ uviedol Stephen Phipson, riaditeľ Make UK. „Ale nenechajte sa zmýliť, bude to dlhá cesta späť k normálnym podmienkam, pričom reči o zotavení v tvare písmena V nie sú nič viac ako fantázia,“ dodal.