Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Brocková: Slovensko podporuje budúcnosť krajín západného Balkánu v EÚ

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Štátna tajomníčka rezortu diplomacie vo svojom vystúpení upriamila pozornosť na rozvoj vzájomnej hospodárskej spolupráce, ktorá napomáha ozdraveniu ekonomík krajín regiónu SEI po odznení koronakrízy.

Podgorica/Bratislava 23. júna (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Ingrid Brocková vystúpila vo štvrtok na virtuálnom zasadnutí zástupcov rezortov diplomacie štátov Stredoeurópskej iniciatívy (SEI), kde podporila krajiny západného Balkánu v rámci rozširovania Európskej únie. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Podujatie zorganizovala Čierna Hora, ktorá v roku 2021 predsedá tejto regionálnej platforme. Hlavnou témou stretnutia predstaviteľov rezortov diplomacie krajín strednej a východnej Európy a západného Balkánu bola diskusia o možnostiach ďalšieho prehlbovania regionálnej spolupráce a multilateralizmu v období po pandémii a rovnako otázky európskej perspektívy regiónu západného Balkánu.

Účastníci si vymenili skúsenosti z doteraz prijatých opatrení v boji proti COVID-19 vrátane aktuálneho stavu vakcinácie svojich obyvateľov.

K téme rozširovania Európskej únie I. Brocková vo svojom vystúpení potvrdila trvalú podporu Slovenska procesu rozširovania v krajinách západného Balkánu, rovnako aj ekonomickej perspektíve krajín Východného partnerstva. Ako uviedla, "pre úspešný prístupový proces je nevyhnutná silná lokálna zodpovednosť. Členské štáty EÚ vrátane Slovenska sú pripravené pomôcť v tejto ich ambícii. Za dôležité však považujeme ich vlastníctvo realizácie potrebných štrukturálnych reforiem".

Štátna tajomníčka rezortu diplomacie SR vo svojom vystúpení ďalej upriamila pozornosť na rozvoj vzájomnej hospodárskej spolupráce, ktorá napomáha ozdraveniu ekonomík krajín regiónu SEI po odznení koronakrízy. Upozornila pritom na "nedostatočne využitý priestor pre zvyšovanie vysokokvalitných investícií, konkrétne na podporu tzv. zelenej agendy a malých a stredných podnikov". Podľa nej "je aktívna účasť podnikateľských subjektov na tomto procese nielen kľúčovou, ale musí sa stať jeho prirodzenou súčasťou".

Na záver zasadnutia prijali ministri spoločné vyhlásenie, v ktorom akcentujú dôležitú úlohu SEI v podpore konštruktívneho politického dialógu a spolupráce medzi jej členskými štátmi a pri upevňovaní ekonomickej stability a hospodárskeho rastu tohto regiónu.

Stredoeurópska iniciatíva je regionálne združenie pre politickú, ekonomickú a kultúrnu spoluprácu, ktorej cieľom je podporovať proces transformácie a európskej integrácie. V novembri 2021 oslávi 32. výročie svojho založenia. Členmi je 17 štátov, z toho deväť členov EÚ a ďalej krajín západného Balkánu a Východného partnerstva.