Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Bučková: Úrad splnomocnenca pre rómske komunity čakajú naliehavé úlohy

Pri testovaní na koroanvírus bola prítomná aj nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková (uprostred), ktorá navštívila vybrané obce. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity sa v súčasnosti prioritne zameriava na opatrenia proti prípadnému šíreniu nového koronavírusu

Bratislava 8. apríla (TASR) - Jednou z najnaliehavejších úloh, ktoré stoja pred Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity, je vytvorenie podmienok pre zlepšenie sociálnych a ekonomických podmienok, ako aj zachovanie identity a rozvoj kultúrnych hodnôt Rómov. Uviedla to splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

"Želám si, aby sme tieto ťažké dni využili ako príležitosť na presadenie potreby znižovať rozdiely medzi Rómami a väčšinovou populáciou vo vzdelanostnej úrovni, v zamestnanosti, dostupnosti bývania a v neposlednom rade v zdravotnom stave. Odkladanie riešenia týchto problémov a sociálna vylúčenosť majú za následok negatívne vnímanie obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít," povedala Bučková.

Odhaduje sa, že na Slovensku žije približne 440.000 Rómov. Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity sa v súčasnosti prioritne zameriava na opatrenia proti prípadnému šíreniu nového koronavírusu v prostredí vybraných obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít.