Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Budaj:Spustenie elektronickej evidencie odpadov očakávame od roku 2024

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo životného prostredia podľa jeho šéfa neuskutočnilo žiadne trestnoprávne úkony v súvislosti s projektom ISOH. V tejto veci zatiaľ žiadne takéto kroky ministerstvo aktuálne neplánuje.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Časť Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH) dlhodobo funguje. So spustením elektronickej evidencie odpadov počíta envirorezort najskôr od 1. januára 2024. V rozhovore pre TASR to uviedol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

S informačným systémom sa dá podľa Budaja pracovať, sprístupňuje rôzne registre a formuláre. Hlavným problémom projektu je, že ISOH bol obstaraný k legislatíve platnej k 1. januáru 2018 a tá sa odvtedy viackrát zmenila. "Pôvodný návrh elektronickej evidencie odpadov teda nereflektuje súčasné potreby, vyplývajúce z európskych smerníc a nariadení," skonštatoval.

Elektronickú evidenciu odpadov považuje Budaj za nevyhnutné upraviť tak, aby sa Slovensko nevystavilo prípadnej pokute, respektíve infringementom za nereportovanie potrebných údajov na Európsku komisiu alebo Eurostat.

"Na to, aby sa mohla elektronická evidencia odpadov plnohodnotne spustiť od 1. januára 2024, je potrebné ukončiť legislatívny proces návrhu vyhlášky a zapracovať všetky potrebné zmeny do informačného systému," poznamenal Budaj.

Ministerstvo životného prostredia podľa jeho šéfa neuskutočnilo žiadne trestnoprávne úkony v súvislosti s projektom ISOH. V tejto veci zatiaľ žiadne takéto kroky ministerstvo aktuálne neplánuje.

Pripomína, že ISOH predstavuje komplexný systém previazaný s registrami a agendami rôznych štátnych inštitúcií, ako je napríklad Ministerstvo vnútra SR či okresné úrady. Zároveň musí reflektovať aktuálnu legislatívu všetkých dotknutých rezortov.

Do ISOH sa musí zaregistrovať každý výrobca vyhradeného výrobku, a to ešte pred uvedením výrobku na trh. Povinnosť registrácie vyplýva z európskych smerníc. Do systému sa vkladajú dáta od spoločností, ktoré s odpadmi nakladajú. Bude sa vedieť kto, odkiaľ, koľko odpadu zobral, a ako s ním naložil. Cieľom systému je zníženie administratívnej záťaže subjektov, ktoré spracúvajú odpad.