Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Import

Bude stáť v Maďarsku slovenské súsošie Cyrila a Metoda?

Na snímke základný kameň slovenského súsošia apoštolov Slovanov, ktorý bol položený už v roku 2007 za účasti starostu Zalaváru Istvána Berkenyésa a veľvyslanca Slovenskej republiky v Maďarsku Juraja Migaša. Foto: TASR/Pavol Demeš

Starosta Zalaváru István Berkenyés má radosť, keď do jeho historickej obce prichádzajú čoraz častejšie Slováci, aby navštívili archeologický park a prehliadli si pamätníky venované apoštolom Slovanov.

Budapešť 24. apríla (TASR) - Maďarská dedina Zalavár (bývalý slovanský Blatnohrad) žije cyrilometodským dedičstvom. Je historicky dokázané, že na tomto mieste pobudli u kniežaťa Koceľa, syna Pribinu, byzantskí učenci Cyril a Metod. Učitelia miestnej základnej školy, nesúcej meno solúnskych bratov, zaraďujú do výuky lekcie o Cyrilovi a Metodovi a spolu so žiakmi pripravujú na ich počesť kultúrny program (tento rok bude 24. mája).

Populárny starosta Zalaváru István Berkenyés má radosť, keď do jeho historickej obce prichádzajú čoraz častejšie Slováci, aby navštívili archeologický park a prehliadli si pamätníky venované apoštolom Slovanov (od bulharského autora) a kniežatám Pribinovi a Koceľovi (dar Slovinska z roku 2005), ako aj postupne odkrývanú Pribinovu pevnosť a sakrálne pamiatky z 9. storočia.

Medzi pamätníkmi doposiaľ chýba dar od Slovákov, pre ktorých má cyrilometodské dedičstvo kľúčovú národno-štátnu úlohu. Je veľmi pravdepodobné, že v tomto jubilejnom roku, kedy si pripomíname 1150. výročie príchodu Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, sa to zmení.

Základný kameň pre slovenské súsošie apoštolov Slovanov bol položený už v roku 2007 za účasti starostu Zalaváru Istvána Berkenyésa a veľvyslanca Slovenskej republiky v Maďarsku Juraja Migaša. Dôstojné miesto, hneď pri vstupe do areálu archeologického parku, už máme. Je veľmi pravdepodobné, že tento rok by na doske so základným kameňom malo byť umiestnené umelecky hodnotné dielo. Samospráva budapeštianskych Slovákov, v spolupráci s našou ambasádou v Maďarsku, na tom intenzívne pracuje.