Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

Celkový počet obetí holokaustu sa odhaduje na 12 až 16 miliónov

Bez popisu Foto: Mgr. Stanislav Kocka/TASR

Udalosti posledných rokov, vystúpenia popieračov holokaustu, vzostup antisemitizmu a novodobé genocídy nás presviedčajú, že je stále dôležité pripomínať si hrôzy vojny a genocídy židovského národa

Košice 16. mája (TASR) - Pri takých ťažkých témach, akou téma Holokaust je, si vždy kladieme otázku, či je správne o hrôzach, ktoré sa udiali približne pred 70 rokmi, tak podrobne hovoriť. Či nie je lepšie zabudnúť a raz a navždy zverstvá, ktoré sa stali na nevinných ľuďoch v takom rozsahu, vymazať z pamäte ľudstva. Udalosti posledných rokov, vystúpenia popieračov holokaustu, vzostup antisemitizmu, neonacistických strán a zoskupení, novodobé genocídy nás ale presviedčajú, že je priam nevyhnutné si udalosti 2. sv. vojny a dejiny priemyselnej genocídy židovského národa nanovo pripomínať a odkrývať.

Je potrebné, hlavne medzi študentmi, hľadať odpovede na otázku, ako bolo možné, že sa tak vysoko kultúrny a vyspelý národ ako nemecký kolektívne zúčastnil na genocíde. K takto zameranému projektu nás tiež viedlo 70. výročie prvej deportácie slovenských židovských žien a dievčat do Osvienčimu, čo je čiernou škvrnou na tvári nášho slovenského štátu a cirkvi. Aj z týchto dôvodov sa tento rok na našej škole uskutočnil týždeň holokaustu organizovaný p. učiteľom Kockom - farárom evanjelického cirkevného zboru Košice. Tri dni tohto týždňa (17. – 19. apríl) boli venované prednáškam zameraným nielen na tému holokaustu, ale aj na iné genocídy či nenávisť vo svete.
Foto: Mgr. Stanislav Kocka/TASR

Výber prednášok bol široký a bohatý na udalosti. Do projektu sa zapojili učitelia a študenti našej školy a pozvaní hostia. Odzneli tu prednášky s témami Terezín, kde sa študenti dozvedeli o organizácii tohto tábora, živote, no najmä smrti v ňom. Prednáška Spomienky bola zameraná na spomienky obetí 2. svetovej vojny, ktoré boli priamo zasiahnuté jej ničivými následkami. V rozprávaní o SS - Hrozba dejín, sa účastníci dozvedeli, čo to SS vlastne bola, ako je možné, že takáto organizácia vznikla a bola schopná vykonávať holokaust, ako sa z dobrých ľudí stanú vrahovia, kto stál na jej čele. V časti Izrael u sme sa bližšie oboznámili s problematikou Blízkeho východu. Genocídy v svetových dejinách nám priblížili problematiku masového vyhladzovania, ktoré sa odohralo v iných krajinách ako bolo Nemecko. Krátka dlhá cesta prezentovala film Fedora Gála, pričom ukážky z filmu striedali výklad i zaujímavé (a niekedy až poburujúce) fakty o brutálnych praktikách nemeckých úradníkov a vojakov. Nevyhli sme sa témam ako sú Koncentračné tábory, Deportácie nežidovských obyvateľov, čo Deportácia židov, kde študentom vysvetlili podiel Slovenského štátu na likvidácii časti vlastného obyvateľstva. Prezentácie, ktoré si pre nás pripravili naši učitelia a spolužiaci, obohatili svojimi prednáškami aj hostia. Skutočný príbeh slovenského žida, ktorý prežil holokaust, príbeh dediny Papradno, ktorá ho neudala, to všetko zaznamenané v krátkom dokumentárnom filme, ktorým nás sprevádzal pán Szantó, dnes už 93-ročný dôchodca. Pán Rovinský pútavým spôsobom priblížil osudy židovských obyvateľov Košíc a svoje rozprávanie doplnil prezentáciou mnohých autentických fotografií a dokumentov.

Sme radi, že naše pozvanie do tohto projektu prijali a zúčastnili sa ho aj študenti z Evanjelického lýcea v Bratislave. Dvanásť študentiek s profesorom navštívili našu školu a dva dni strávili s nami v škole aj v spoločenstve. Pripravili si tiež prednášku na tému Dr. Mengele, medicínske praktiky fašistických lekárov. Veríme, že sme nadviazali peknú a užitočnú spoluprácu aj do budúcnosti a naše školy si nájdu k sebe cestu pri ďalších projektoch.Keď s odstupom času píšeme tento článok, tak po zhodnotení a spätných väzbách môžeme konštatovať, že napriek náročnosti tém na prípravu, ale aj pre poslucháčov, bol tento projekt hodnotený vysoko. Mnohých prinútil pozastaviť sa, premýšľať nad hodnotou ľudského života, otázkou, kde sa v človeku berie zlo, ktoré dokáže vo fatálnej kombinácii udalostí vykonať taký diabolský zločin, a čo musí človek urobiť, aké hodnoty mať v srdce aj v mysli, aby sa niečo také už nikdy nezopakovalo.

Počas Týždňa holokaustu sa uskutočnili prednášky zamerané nielen na tému holokaustu, ale aj na iné genocídy či nenávisť vo svete.




Mgr. Stanislav Kocka a Michaela Brašková, Evanjelické gymnázium Košice