Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Českí experti upozornili na možné komunitné šírenie delta variantu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Podľa Prymulu by sa mal zaviesť prísnejší režim na letiskách, najmä v prípade príletov z oblastí, kde sa indický variant šíri.

Praha 23. júna (TASR) - Český odborníci upozornili na možné komunitné šírenie delta variantu koronavírusu v krajine, informoval v stredu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na správu Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ).

Vedúca Národného referenčného laboratória Helena Jiřincová uviedla, že variant delta sa šíri v Libereckom, Juhočeskom, Moravskosliezskom, Královohradeckom, Úsťanskom kraji, v kraji Vysočina a v Prahe. V štandardnom režimu sekvenovania však podľa nej stále dominuje variant alfa, predtým označovaný ako britský.

Na území ČR k 18. júnu podľa Jiřincovej preukázali celkovo 30 prípadov delta variantu.

Krajské hygienické stanice sa podľa ministerstva zdravotníctva ČR teraz viac zamerajú na kontrolu turistov zo zahraničia.

"Objavenie variantu delta s podozrením na komunitné šírenie v Libereckom a Juhočeskom kraji by malo byť znamením, že dôsledná kontrola všetkých osôb akýmkoľvek spôsobom prekračujúcich naše hranice je opodstatnená," napísala Jiřincová.

Možné komunitné šírenie delta variantu pre denník Právo potvrdil i epidemiológ Roman Prymula.

"Zachytili sa prípady, kde nie je jasné, kde sa dotyční nakazili," povedal. Podľa Prymulu by sa mal zaviesť prísnejší režim na letiskách, najmä v prípade príletov z oblastí, kde sa indický variant šíri.

Delta, predtým známy ako indický variant, je nákazlivejší ako ostatné mutácie vírusu a šíri sa dvakrát rýchlejšie než súčasné varianty, píšu Novinky.cz. Variant delta bude podľa mať podľa expertov zrejme počas leta v Česku prevahu. Zatiaľ sa však nepreukázalo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia.