Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Pacient v Česku nemá ebolu, ale asi maláriu či horúčku dengue

Vírusy ebola infikujúce bunku Foto: TASR/AP

Podnikateľ sa pred 23 dňami vrátil zo západoafrickej Libérie, ktorá je jedným z epicentier súčasnej epidémie eboly.

Praha 10. októbra (TASR) - Druhý prípad podozrenia na ebolu v Českej republike sa nepotvrdil.

Chorý muž hospitalizovaný v pražskej Nemocnici na Bulovke, ktorý sa pred troma týždňami vrátil z Libérie, trpí zrejme maláriou alebo inou tropickou chorobou. Oznámil to dnes spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu.

Pacient (56), trpiaci horúčkou a bolesťami svalov, nie je nakazený ebolou - potvrdili to laboratórne testy vykonané v berlínskom Ústave Roberta Kocha, ktoré boli zverejnené dnes ráno.

Momentálne sa u neho preveruje podozrenie na maláriu. Podobné príznaky však môže vyvolať aj horúčka dengue alebo iné ochorenia.

Podnikateľ sa pred 23 dňami vrátil zo západoafrickej Libérie, ktorá je jedným z epicentier súčasnej epidémie eboly. Inkubačná doba v prípade vírusu eboly je 21 dní. Podnikateľ je hospitalizovaný na infekčnom oddelení pražskej nemocnice.

Prvé podozrenie na ebolu preverovali v Česku už v septembri. Nákaza u študenta pardubickej univerzity pochádzajúceho z Tanzánie sa však nepotvrdila.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ebolou v západnej Afrike nakazilo už vyše 8000 ľudí, z ktorých takmer 3900 zomrelo.