Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

Ruské vojnové zločiny na Ukrajine označí česká snemovňa za genocídu

Na archívnej snímke z 20. apríla 2022 desaťročný Vova sa pozerá počas pohrebu na hrob svojej matky Maryny, pri ktorom sa modlí jeho otec Ivan v meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 56. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Tému otvoril na víkendovom zjazde KDU-ČSL ukrajinský veľvyslanec v ČR Perebyjnis.

Praha 26. apríla (TASR) - Vládne strany v českej Poslaneckej snemovni sú pripravené prijať uznesenie o tom, že činy, ktoré na Ukrajine páchajú ruskí vojaci, možno označiť za genocídu. Pred utorkovým rokovaním dolnej komory českého parlamentu to povedal šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný v mene strán koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalície Pirátov so STAN. Reagoval tak na výzvu ukrajinského veľvyslanca v ČR Jevhena Perebyjnisa, uviedol v utorok portál Novinky.cz.

"To, čo sa deje na Ukrajine, je genocída, sú to vojnové zločiny. A nemusím hovoriť len za KDU-ČSL, ale za celú koalíciu. Pomenovávame to tak od momentu, keď Rusko začalo agresiu a vojnu proti Ukrajine. Sme na (prijatie uznesenia o genocíde) pripravení,"
povedal Výborný za vládne strany.

Z časových dôvodov sa to podľa neho však bude riešiť najskôr po víkende. "Jednoznačne ale uznesenie podporujeme, jeho návrh prinesiem na rokovanie K5, aby sme mohli na budúci týždeň túto tému otvoriť. A tým jasne povieme, že Poslanecká snemovňa považuje ruské činy za genocídu a vojnový zločin," doplnil ľudovec Výborný.

Tému otvoril na víkendovom zjazde KDU-ČSL ukrajinský veľvyslanec v ČR Perebyjnis, ktorý požiadal nielen poslancov, ale aj senátorov v hornej komore, aby český parlament uznal zločiny ruského vojska na Ukrajine za genocídu, ako to prijali už v Estónsku a Lotyšsku, pripomenuli Novinky.cz.