Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Import

Česko zasiahne silný vietor, varovali meteorológovia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudia by tak na odporúčanie meteorológov mali dbať na zvýšenú opatrnosť pri pohybe vonku, informoval portál Novinky.cz.

Praha 10. apríla (TASR) - Pred silným vetrom, ktorý zasiahne najmä východ Českej republiky, varovali v sobotu pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ľudia by tak na odporúčanie meteorológov mali dbať na zvýšenú opatrnosť pri pohybe vonku, informoval portál Novinky.cz.

"Viať bude čerstvý južný vietor s nárazmi 15 až 20 m/s, teda 55 až 70 km/h," uvádza sa vo výstrahe.

So silným vetrom sa môžu stretávať ľudia v Olomouckom, Zlínskom, Moravskosliezskom a Juhomoravskom kraji, predovšetkým v mestách Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Slavkov u Brna, Veselí nad Moravou a Vyškov.

V dôsledku vetra hrozí poškodenie stromov a lesných porastov, ale možné sú aj menšie škody na budovách. V súvislosti s tým môže dôjsť k úrazom uvoľnenými predmetmi a zlomenými konármi, rovnako tak hrozia komplikácie v doprave.

"Odporúča sa zaistiť okná, dvere, odstrániť alebo upevniť voľne uložené predmety, zabezpečiť skleníky a podobne. Dbať na zvýšenú opatrnosť pri pohybe vonku a pri riadení vozidiel. Na horách obmedziť túry a nevydávať sa najmä do hrebeňových partií,"poradili meteorológovia.