Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Český rok 2017 podľa Thomasa Kulidakisa: Mierny optimizmus

Thomas Kulidakis Foto: Teraz.sk/Thomas Kulidakis

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Rok 2017 bol vo svojej podstate dobrý, rovnako ako veľa minulých rokov. A nezostáva iné ako dúfať, že aj ďalší rok bude rovnako dobrý alebo s našim prispením ešte lepší.

Pretože aj keď sa zdá, že dôvodov k nespokojnosti sa nakopilo dosť , máme sa viac ako dobre. Posúďte sami. Je vcelku pochopiteľné, že sa na domácej scéne zdá mnohým, že sa parlamentné voľby skončili katastrofálne. Niekto si myslí, že jedni vyhrali veľmi, inému zase, že jeho favoriti nevyhrali dosť.

Pozitívne na celej veci je ale to, že v krajine máme stále ústavný poriadok, demokraticky zvolený parlament a podľa všetkého ešte stále nezávislú justíciu a políciu. A že politické konflikty neriešime bratovražednými bojmi v uliciach, ale ešte stále debatou, hoci niekedy na vyššej a niekedy na nižšej úrovni.

Tým sa dostávame do oblasti zahranično-politickej. Aj tu sa môže niekomu zdať, že situácia nie je dobrá. Jedni by chceli na východ, druhí viac na západ, iní vôbec nikam a zostať v oáze, ktorá by bola akýmsi zázrakom mimo vplyvu zahraničia.


Pamätať na zásadu demokracie


Lenže pokiaľ sa všetko rieši súdnymi spormi, a nie ako v minulosti vojnami sprevádzajúcimi takmer permanentné dianie na starom kontinente, je všetko dobré. Dokiaľ sme v pozícii, že sedíme pri jednom stole s veľkými a silnými krajinami a máme jeden hlas rovnako ako ony, je to lepšie ako harašenie zbraňami na hraniciach.

Zatiaľ čo teda debatujeme, v Sýrii, Jemene a v iných častiach sveta riešia ľudia otázku, či zomrú zbraňou alebo hladom či smädom.

Rovnako tak dobre sa máme po ekonomickej stránke. Je logické, že sa niekomu zdajú platy veľmi nízke, niekomu príde zase nariadenie minimálnej mzdy zbytočné a sociálny systém ako príťaž. Pravdou ale je, že na rozdiel od iných krajín vo svete sme mali šťastie a narodili sa v tej pre ľudský život lepšej časti našej planéty.

Teda hoci sa môže živobytie zdať ťažké, vyhliadky sú však rozhodne lepšie ako pre tú chudšiu polovicu ľudstva, ktorá žije za menej ako tri doláre na deň. A rozhodne sme na tom lepšie ako tí, ktorých z domovov vyháňajú neznesiteľné životné podmienky a vojny.

Či nadchádzajúci rok bude ešte lepší ako minulý, záleží iba na nás. Lebo svoj osud máme vo vlastných rukách a rozhodnutiach. Len je potrebné pamätať na zásadu demokracie, teda na právo existencie iného ako nášho názoru, čo platí pre všetky spoločenské, politické i ekonomické skupiny.

A že bez zbytočnej hystérie, s nadhľadom a svetlejšou stránkou života na pamäti, sa všetko rieši lepšie.