Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

ČESMAD: Keď neuspejeme s požiadavkami, vyhlásime štrajkovú pohotovosť

Na archívnej snímke v popredí Pavol Piešťanský. Foto: TASR - Martin Baumann

Dopravcovia by napríklad chceli vratky spotrebnej dane z motorových palív, úpravu mýta, cestnej dane či úpravu diét a vreckového.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD upozornilo, že pokiaľ sa s vládou v najbližších mesiacoch nedohodne na splnení viacerých podmienok, vyhlási štrajkovú pohotovosť. Tá by mala zahŕňať aj obmedzovanie dopravy na dôležitých trasách. Na štvrtkovom brífingu to povedal prezident ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) ubezpečil, že sa pokúsi niektoré požiadavky presadiť vo vláde.

"Ak nedotiahneme tých našich šesť bodov, ktoré máme, tak budeme schopní vyjsť do ulíc, tak ako ste na to zvyknutí z minulého obdobia a v princípe nejakým spôsobom blokovať ekonomiku," povedal Piešťanský. Dopravcovia by napríklad chceli vratky spotrebnej dane z motorových palív, úpravu mýta, cestnej dane či úpravu diét a vreckového. ČESMAD v súčasnosti o svojich požiadavkách rokuje priamo s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a výsledky očakáva do niekoľkých mesiacov.

Minister dopravy Andrej Doležal reagoval, že požiadavky dopravcov nie sú pre rezort ničím novým, no takmer všetky sú v kompetencii ministerstva financií. "Čím si nad tým neumývam ruky," povedal Doležal. "Budem tieto požiadavky naďalej tlmočiť vláde a budem sa snažiť ich vo vláde aspoň časť presadiť," dodal. Odborná diskusia a komunikácia s ČESMAD-om sú podľa neho na veľmi vysokej úrovni.