Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Cez Seinu a Tower Bridge

Foto: Ivana Mišáková/TASR

Po 20-tich hodinách "cestospania" sme sa stali na dva dni Parížanmi a prešli sme cez Champs Elysées popod Veľký Víťazný oblúk.

Bánovce nad Bebravou 20. júla (TASR) - Koncom školského roka sme odpočítavali dni a noci nielen tradične do letných prázdnin, tentoraz sa študenti vyšších ročníkov bánovského gymnázia nevedeli dočkať 8-dňového školského zájazdu Paríž-Londýn.

Až po 20-tich hodinách "cestospania" sme sa stali na dva dni Parížanmi a prešli sme cez Champs Elysées popod Veľký Víťazný oblúk, ktorý sa v skutočnosti obchádza kruhovým objazdom. Hodinová prehliadka autobusom po parížskych uličkách a Palace de la Concorde nás dostala do sveta drobných kaviarničiek a reštaurácií s vonkajšími terasami. Ulice plné ľudí viacerých rás, na cestách motorky predbiehajúce všetky ostatné dopravné prostriedky. Hneď na začiatku sa nám predstavila moderná architektúra v najbohatšej štvrti Paríža, známa La Defence, takže naše prvé spoločné fotky vznikali v pozadí s Novým Víťazným oblúkom. Ale aby sme nestratili ilúzie o umeleckom a romantickom vzhľade fracúzskej metropoly! Chvíľu sme sa povozili v metre a pomedzi živé plôtiky a prehliadkové autobusy sme uvideli legendárnu sklenú pyramídu. „Takže, deti,“ ako nás zvykol nazývať Rado Čekan, majiteľ rovnomennej cestovnej kancelárie, s ktorým sme sa na zájazde delili o zážitky, „nachádzame sa v Louvri, vstupenky už máte kúpené. Prajem vám príjemný zážitok z galérie a o dve hodiny sa vidíme na tomto istom mieste.“ Za ten čas sme sa snažili zorientovať v obrovských priestoroch tejto svetoznámej galérie, skontrolovali sme Monu Lízu, spolu s Janoncami a objavili sme veľa iných, azda i zaujímavejších obrazov a sôch.
Foto: Ivana Mišáková/TASR


Podľa plánu nasledovala Hora mučeníkov, alebo inak Montmartre, tá nesie na pleciach baziliku Sacré-coeur, Posvätné srdce. „Až teraz sa mi ráta, že sme v Paríži!“ aj takto reagovali niektorí z nás, keď sme sa cez námestíčko umelcov dostali k Eiffelovke. Vystáli sme si takmer hodinový rad a výťahom sme sa vyviezli až na tretie poschodie. Vyššie od nás bola už iba 4-metrová anténa. No a ten výhľad! Celý Paríž ako na dlani! Nevychádzali sme z údivu. Počasie sa po celom dni upokojilo a krásny slnečný večer sme zapili na lodi, prechádzajúc Seinou. Nesklamal ani Versailles s históriou francúzskych panovníkov či rozsiahle versailleské záhrady. A nás delilo od Veľkej Británie už iba pár hodín cesty a Lamanšský prieliv. Mali sme „šťastie“ na zvýšený stupeň nepriaznivosti vetra, takže naša plavba z Calais k Doverským bielym útesom sa mierne predĺžila. Za ten čas sme si posunuli hodinky o hodinu vzad a  s veľkým očakávaním hľadeli v ústrety ostrovu, kde je azda všetko naopak!Hoci patrí Londýn k európskym veľkomestám, napočudovanie nebolo pre mňa veľmi ťažké sa tu zorientovať! Mala som pocit, že by som skôr zablúdila v Trenčíne ako tu. Každopádne, v Londýne vládne špecifická atmosféra. Obrovské rustikálne budovy z minulých dôb, akoby každá jedna držala transparent so svojím životným príbehom. To ešte len tu sme videli, čo sú to plné ulice a tie najrôznejšie typy ľudí. Občasné mrholenie striedali teplé lúče a my sme sa vydali po stopách kultúry tohto veľkomesta. Obdivuhodná novogotická stavba Westminsterského paláca s dvoma snemovňami, vyčnievajúci Big Ben a odľahlý chrám Westminster Abbey oddeľuje Temža od Londýnskeho oka či podmorského sveta Aqária. Vzhľadom na blížiace sa Letné olympijské hry 2012 sme privoňali k prípravám a odhalili sme symbol olympijských kruhov pripevnený k Tower Bridge.
Foto: Ivana Mišáková/TASR

Aj keď britská vlajka na Buckinghamskom paláci bola zdvihnutá, kráľovná Alžbeta II. vo svojom sídle nestála o našu návštevu. Nás to však neodradilo a tešili sme sa, že ideme „prepierať“ libry do obchodíkov na Oxford street a Piccadilly Circus. Známe osobnosti sme stretli akurát tak v Múzeu voskových figurín Madame Tussaud. Londýn vlastní viacero ďalších múzeí a galérií veľkých rozmerov, z ktorých sme navštívili National gallery na Trafalgarskom námestí, Natural History museum, Science museum a Victoria and Albert museum. Dva dni v Londýne boli za nami a nás čakal ten tretí, kedy sme si na pár minút odskočili v Greenwichskom observatóriu na západnú pologuľu. Dlho sme sa však nezdržali, čakalo nás ešte Námorné národné múzeum a cesta späť na kontinentálnu pevninu. Posledný deň zájazdu sme zavŕšili v parížskom Disneylande, kde sme prišli aj o tú trochu energie, ktorá nás ešte sprevádzala. Aj takýmto spôsobom sa dá prežiť celkom obyčajný týždeň, ktorý sa pre všetkých 42 účastníkov stal nezabudnuteľným.
Foto: Ivana Mišáková/TASR

Ivana Mišáková, 17 rokov, Gymnázium J. Jesenského, Bánovce nad Bebravou