Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Katalógová firma sa snaží z lekárov vytiahnuť stovky eur

S firmou Choice one z malej dediny Drietoma sa podľa denníka HN spájali viaceré ďalšie spoločnosti.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Eseročka Choice one z Drietomy ponúka lekárom zápis do národného zdravotného registra. Tí s predstavou, že ide o štátnu inštitúciu, súhlasia. Z omylu ich však vyvedie faktúra na 264 eur, po nezaplatení ktorej nasledujú upomienky a vyhrážky. Aj na takéto praktiky sa podľa dnešného vydania Hospodárskych novín sťažujú viacerí lekári, ktorí sa už obrátili aj na štátne inštitúcie. Tie teraz pred firmou varujú na svojich weboch.

Národné centrum zdravotníckych informácií, s ktorou si majú lekári súkromnú firmu zamieňať, dokonca proti nej zvažuje podniknúť ďalšie kroky, píše denník. Aké, však nespresnilo. "Zvážime to na základe konzultácií so zriaďovateľom, teda s ministerstvom zdravotníctva," povedal Hospodárskym novinám hovorca Peter Bubla.

Firma sa proti obvineniam lekárov bráni. "Sme schopní doložiť každú objednávku zvukovým záznamom, z ktorého je jasné, že k zámene nedošlo a každý lekár vie, akú službu a za akých podmienok si kupuje," povedal denníku jeden z konateľov Choice one Radko Pokorný. Pokorného tvrdenia popiera podľa Hospodárskych novín blog lekára a právnika Petra Kováča, ktorý opisuje skúsenosť svojej matky, rovnako lekárky. Tej mala pracovníčka firmy neustále podsúvať odpoveď, v ktorej súhlasí s registráciou na ich portáli narodnyzdravotnyregister.sk.

Právnik Kováč v blogu upozorňuje aj na "neprimerané" obchodné podmienky zmluvy, ktorú spoločnosť so svojimi klientmi po telefonickom nábore uzatvára. Napríklad za každý deň nezaplatenia faktúry si zaúčtuje 0,5 percenta z dlžnej sumy a pri storno objednávke až 70 percent. Ak lekár na zmluvu pristúpi, zaväzuje sa na dobu neurčitú, najneskôr však do roku 2017, uvádza ďalej denník. Podľa Pokorného tým chcú chrániť klienta. "V prípade, že sa čokoľvek s našou spoločnosťou stane, služby mu budú poskytované a má garanciu fungovania projektu minimálne do 31. júla 2017."

Na Kováčov blog Choice one zareagovala podľa denníka trestným oznámením. Pred jej praktikami už však okrem lekárov či ministerstva zdravotníctva upozorňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia. Jej hovorkyňa Danuša Krkošová pre Hospodárske noviny potvrdila, že minulý týždeň mali niekoľko telefonátov, v ktorých sa na eserečku sťažovali. Zasiahnuť však nemôžu. "Smernica o nekalých obchodných praktikách priamo ochraňuje len ekonomické záujmy spotrebiteľov, nie podnikateľov, medzi ktorých sa radia aj lekári," zdôvodnila.

Ak sa lekári cítia oklamaní, ich jedinou možnosťou je tak podľa Krkošovej súd. Či sa dočkajú zadosťučinenia, je však otázne. "O podvod v zmysle Trestného zákona ide v prípade obohatenia sa na škodu cudzieho majetku tým, že niekto uvedie druhého do omylu a spôsobí mu tak aspoň malú škodu, najmenej 266 eur," vysvetľuje advokátka Jana Martinková. V tomto prípade Choice one uzatvára zmluvy v hodnote 264 eur.

S firmou Choice one z malej dediny Drietoma sa podľa denníka spájali viaceré ďalšie spoločnosti. V obchodnom registri má napríklad ako bývalého spoločníka zapísanú českú akciovku Chamr Corporation. "Tá tiež prevádzkovala webovú stránku narodnyzdravotniregister.cz a rovnako sa na jej praktiky sťažovali miestni lekári," uvádzajú Hospodárske noviny s tým, že aktuálne Choice one spolupracuje s českou firmou WorksPro, s. r. o.. Tá podobné projekty prevádzkuje nielen v Česku, ale aj v Nemecku. Aj túto firmu už podľa denníka preverovali. "V roku 2011 a 2012 sme mali dva podnety na spoločnosť WorksPro, s. r. o. Tie sme vyhodnotili ako neopodstatnené. Tento rok sme dostali ďalšie dva," povedal HN hovorca Českej obchodnej inšpekcie Denis Gaidoš.