Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Chýbajúce peniaze pre učiteľov možno získať z mobilných operátorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po dnešnom rokovaní so školskými odborármi to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Chýbajúcich tridsať miliónov euro, ktoré by umožnili zvýšiť na budúci rok učiteľom platy o 10 percent, je možné získať vyšším zdanením mobilných operátorov.

Toto opatrenie už v Európskej únii zaviedlo Francúzsko, Španielsko, aj Maďarsko, kde prináša do rozpočtu nemalé prostriedky. Po dnešnom rokovaní so školskými odborármi to pre TASR povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko s dodatkom, že úhrnný zisk slovenských mobilných operátorov je okolo pol miliardy eur ročne.

"Francúzska telekomunikačná daň sa platí vo výške 0,9 percenta z tržieb presahujúcich päť miliónov eur. Francúzsky rozpočet tak získava ročne 400 miliónov eur. Španielsko z dodatočného zdanenia získalo získalo podľa Európskej komisie v roku 2010 príjem 230 miliónov eur," ilustroval svoje slová príkladom Danko. Maďarsko podľa neho vyberá telekomunikačnú daň od októbra 2010, pohybuje sa v rozpätí nula až 6,5 percenta a jej základom sú hrubé príjmy bez DPH.

"Maďarsko podľa mojich informácií vyberie ročne okolo 200 miliónov eur," dodal Danko, ktorý dnes spolu s prvým podpredsedom SNS Rafaelom Rafajom rokoval o požiadavkách učiteľov v súvislosti s ohláseným štrajkom na školách v centrále Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPSAV).

"Vyjadrili sme rozhorčenie nad tým, že si učitelia počas štrajku musia platiť odvody. Podľa nás je to šikanovanie, ktoré je okrem toho v rozpore s ústavou," vyhlásil dnes Danko.

Podľa Rafaja predstavitelia SNS vyjadrili plnú podporu štrajkujúcim učiteľom a ich základnej požiadavke na desaťpercentné zvýšenie tarifných platov. "V tejto súvislosti národniari prezentovali svoju iniciatívu zavedenia inštitútu minimálnej európskej ceny práce tak, aby sa platy na Slovensku začali približovať platom v západných štátoch EÚ," dodal Rafaj s tým, že na rokovaní sa hovorilo aj o vyššom spoločenskom ocenení a postavení učiteľa. Za OZPSAV sa podľa neho rokovania zúčastnil predseda Pavel Ondek a podpredseda Martin Maták.

Zamestnanci školstva s piatimi percentami nesúhlasia

Práve Ondek 15. októbra v Kežmarských Žľaboch vyhlásil, že zamestnanci školstva nesúhlasia s prísľubom zvýšenia platov len o päť percent a sú pripravení opäť štrajkovať.

Rada školských odborov vtedy rozhodla, že pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci budú štrajkovať od 26. novembra v čase od 6. hodiny. O konci štrajku následne rozhodne štrajkový výbor. Tento dátum si školskí zamestnanci nevybrali náhodou, práve v tom čase by totiž poslanci Národnej rady SR mali rozhodovať o rozpočte na budúci rok.

Odborári trvajú na svojich požiadavkách, okrem iného chcú 10%-né zvýšenie miezd a navýšenie podielu HDP pre školstvo z rozpočtu SR každoročne minimálne o 10 miliónov eur.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) minulý týždeň zdôraznil, že 5%-né navýšenie je maximálna úroveň nárastu miezd, ktorá nadväzuje na možnosti budúcoročného rozpočtu. Z návrhu ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zvýšiť základné platy školských zamestnancov o 5% vyplýva, že by si učitelia od nového roka mali k výplate prilepšiť o 32 eur, nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Opatrenie by sa však nedotklo vysokoškolských učiteľov.