Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Čierna Hora podnikla sériu razií proti špionážnej skupine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čierna Hora bola kedysi považovaná za verného spojenca Moskvy, no od roku 2017 je členskou krajinou NATO.

Podgorica 29. septembra (TASR) - Polícia v Čiernej Hore vo štvrtok uskutočnila viacero razií v rámci vyšetrovania údajnej špionážnej skupiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Polícia prehľadávala "niekoľko bytov a ďalších priestorov používaných občanmi (Čiernej Hory) podozrivými zo špionáže a založenia medzinárodnej zločineckej organizácie", uviedol Vukas Radonjič z čiernohorskej špeciálnej prokuratúry. Dodal, že "z podozrivých zatiaľ nebol nikto zadržaný".

Čiernohorský premiér Dritan Abazovič na štvrtkovom zasadnutí vlády postup polície pochválil a uviedol, že razie boli pripravené v spolupráci s medzinárodnými partnermi a zamerané na ochranu národnej bezpečnosti. Zodpovedné miesta odmietli poskytnúť o operácii podrobností. Miestne médiá s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedli, že zásah sa zameral na niekoľko čiernohorských občanov podozrivých zo špionáže pre Rusko a presadzovania záujmov ruskej vlády.

Čierna Hora bola kedysi považovaná za verného spojenca Moskvy, no od roku 2017 je členskou krajinou NATO. Uvalila tiež sankcie na Moskvu pre vojnu na Ukrajine a v prístupovom procese do EÚ je spomedzi krajín západného Balkánu najďalej.