Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Hviezdne divadlo môžu návštevníci sledovať z Astrovlaku ešte do stredy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Scott Heppell

Pozorovanie hviezdneho divadla za pomoci profesionálnych ďalekohľadov sa koná pod vedením odborníkov z Hvezdárne v Banskej Bystrici.

Čierny Balog 25. júla (TASR) - Poslednú príležitosť uvidieť letnú nočnú hviezdnu oblohu v obkolesení čiernobalockých hôr budú mať návštevníci tohto regiónu v stredu (28. 7.). Do Vydrovskej doliny, odkiaľ sa bude pozorovať dianie na oblohe, ich privezie Astrovlak legendárnej Čiernohronskej železničky.

"Letný Astrovlak svoje jazdy za krásami hviezdnej oblohy odštartoval 7. júla už štvrtý rok po sebe. V predchádzajúcich obdobiach zožal zo strany verejnosti obrovský úspech. Podujatie prilákalo turistov nielen z Horehronia, ale aj z iných regiónov Slovenska,“ uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie Petra Rizdoňová Hlásniková.

Podľa destinačnej manažérky OOCR Región Horehronie Kristíny Šajgalíkovej je jazda Astrovlakom závislá od počasia. Z dôvodu jeho nepriazne sa totiž druhá jazda, naplánovaná na 14. júla, nekonala. Výhľad na nasledujúce dni je však dobrý, a tak by sa posledná plánovaná jazda v sezóne mala uskutočniť.

Pozorovanie hviezdneho divadla za pomoci profesionálnych ďalekohľadov sa koná pod vedením odborníkov z Hvezdárne v Banskej Bystrici, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

V úvode bude pre návštevníkov pripravená vstupná prezentácia o vesmíre v horárni Vydrovskej doliny, ako aj prednáška o jeho vzniku a možnostiach pozorovania nočnej oblohy. Každý jeden návštevník si potom odskúša pozorovanie oblohy za pomoci profesionálneho astronomického ďalekohľadu.