Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Kanada a USA odsúdili rozsudok pre kanadského podnikateľa Spavora

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanadských občanov Michaela Spavora a bývalého diplomata Michaela Kovriga zatkli čínske úrady v decembri 2018.

Peking 11. augusta (TASR) – Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu označil za „úplne neprijateľné" odsúdenie kanadského podnikateľa Michaela Spavora na 11 rokov odňatia slobody čínskym súdom a žiadal jeho okamžité prepustenie. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Usvedčenie a odsúdenie Michaela Spavora Čínou je úplne neprijateľné a nespravodlivé," uviedol Trudeau vo vyhlásení.

Trudeau pripomenul, že verdikt voči kanadskému podnikateľovi vynesli viac ako dva a pol roka po jeho svojvoľnom zadržaní. Prípadu podľa premiéra chýbala transparentnosť v právnych úkonoch a súdny proces nespĺňal ani „minimálne štandardy vyžadované medzinárodným právom".

Trudeau žiada okamžité prepustenie Spavora i ďalšieho Kanaďana Michaela Kovriga, ktorý na vynesenie rozsudku čaká.

Súd v meste Tan-tung na severovýchode Číny v stredu Spavora usvedčil zo „špionáže a nezákonného poskytovania štátnych tajomstiev".

Tento rozsudok odsúdilo aj veľvyslanectvo Spojených štátov v Pekingu. Konanie voči Spavorovi i ďalšiemu Kanaďanovi obvinenému zo špionáže je podľa veľvyslanectva pokusom o „použitie ľudských bytostí ako vyjednávacích nástrojov".

Kanadských občanov Michaela Spavora a bývalého diplomata Michaela Kovriga zatkli čínske úrady v decembri 2018. Niekoľko dní predtým vo Vancouveri zadržali Meng Wan-čou, manažérku čínskej firmy Huawei, a to na základe zatykača vydaného úradmi USA. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Kanada a ďalšie západné krajiny vnímali zatknutie dvojice Kanaďanov ako odplatu za jej zadržanie. Vzťahy medzi Ottawou a Pekingom sa v dôsledku týchto káuz výrazne zhoršili.