Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Cirkevné školy pod arcibiskupstvom budú učiť, niektoré budú štrajkovať

Štrajk však podľa odborárov priamo podporia zamestnanci najmenej troch cirkevných stredných škôl v Košickom kraji.

Košice 23. novembra (TASR) - Cirkevné školy pod správou košického rímskokatolíckeho arcibiskupstva sa do nadchádzajúceho štrajku učiteľov nezapoja a bude v nich prebiehať výučba. Pre TASR to dnes potvrdil riaditeľ Arcibiskupského školského úradu v Košiciach Miroslav Jacko.

V zriaďovateľskej pôsobnosti arcibiskupstva v rámci Košického a Prešovského kraja je 41 materských, základných a stredných škôl, a 42 školských zariadení. "Podporujeme sociálnu požiadavku odborov na spravodlivé ohodnotenie učiteľov, ale my ideme vlastnou cestou a podporujeme petíciu, ktorá vznikla za spravodlivé financovanie v školstve," povedal Jacko pre TASR.

Štrajk však podľa odborárov priamo podporia zamestnanci najmenej troch cirkevných stredných škôl v Košickom kraji. Do neobmedzeného štrajku vstúpi napríklad košické Evanjelické gymnázium Jana Amosa Komenského, čo pre TASR potvrdil riaditeľ školy Jozef Krištan. On osobne požiadavky odborárov podporuje. "Tá platová úroveň je nízka," konštatoval s tým, že na štrajk má každý právo podľa ústavy.

Koniec štrajku riaditeľ nevedel predpovedať. "Keď povie odborová organizácia so zamestnancami, že končia, tak vtedy," dodal. Školská jedáleň však neštrajkuje a žiaci, ktorí sa prihlásia na stravu, si ju môžu prevziať a uľahčiť takto situáciu rodičom.