Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

Čitateľský maratón v ZŠ Námestie mladosti, Žilina

Bez popisu Foto: Oľga Labajová

S pomocou kníh sa mnohí stávajú múdrymi aj mimo školy. Bez kníh nebýva učený nikto ani v škole. Jan Ámos Komenský

Žilina 28. marca (TASR) - V dňoch 19. a 20. marca sa uskutočnilo v našej škole zaujímavé podujatie. Bol to čitateľský maratón, ktorého sa zúčastnili tri triedy 5. ročníka, štyri triedy 6. ročníka a jedna trieda 7. ročníka.
Cieľom organizátorov bolo, aby si deti mohli aj takýmto netradičným spôsobom prehĺbiť lepší vzťah k tlačenému slovu, aby si zobrali knižku do rúk, listovali v nej, vnímali, čo čítajú a vnímali aj ostaných čítajúcich.
Maratón sa konal v triedach v rámci hodiny slovenského jazyka. Po úvodných pokynoch každý žiak prečítal úryvok z knihy v časovom rozsahu cca dve minúty. Po prečítaní úryvku každý čitateľ napísal svoje meno na kartičku a vhodil ju do spoločnej škatuľky. Zároveň sa podpísal na veľký pamätný list. Všetci žiaci počúvali čítaný text, niektorí si robili zápisky, iní sa spoliehali na svoju dobrú pamäť, pretože v závere hodiny museli vypracovať zadanú úlohu - zreprodukovať dej, dokončiť príbeh podľa vlastnej fantázie či vypracovať otázky smerujúce k porozumeniu textu. Prácu mohli doplniť vlastnou ilustráciou.

Piataci čítali knižku G. Futovej - Neblázni sa, mamička, šiestaci a siedmaci knižku A. Jacobsona - Bertov denník. 21. marca sa uskutočnilo veľké žrebovanie o ceny. Šťastie sa usmialo na mnohé z detí, ktoré sa zapojili do čítania. Tie boli odmenené vecnými cenami. Podľa množstva odovzdaných kartičiek sme zistili, že maratónu sa zúčastnilo 148 detí.
Myslíme si, že to bola celkom vydarená akcia a určite v nej chceme pokračovať aj v budúcnosti.

Kolektív pedagógov – učiteľov Sj zo ZŠ Námestie mladosti, Žilina