Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Clintonová tvrdí: Rusko môže svojim postojom privodiť vojnu v Sýrii

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Clintonová to dnes uviedla po tom, ako Rusko a Čína potvrdili svoj nesúhlas so sankciami Bezpečnostnej rady OSN proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Kodaň 31. mája (TASR) - Rusko svojou politikou voči Sýrii môže podľa americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej prispieť k vypuknutiu občianskej vojny v tejto blízkovýchodnej krajine.

Clintonová to dnes uviedla po tom, ako Rusko a Čína potvrdili svoj nesúhlas so sankciami Bezpečnostnej rady OSN proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Rusi hovoria, že nechcú občiansku vojnu. Ja im hovorím, že ich politika napomáha vývoju smerujúcemu k občianskej vojne," povedala šéfka americkej diplomacie študentom počas návštevy dánskej Kodane.

Clintonová je v súčasnosti aj napriek minulotýždňovej masakre civilistov v Húlá proti vojenskému zásahu Západu v Sýrii.

Sýria na rozdiel od Líbye, kde Západ vlani vojensky zasahoval, má podľa nej rozmanitejšiu spoločnosť s väčším etnickým rozdelením, je bez zjednotenej opozície, má väčšie vzdušné sily a schopnejšiu armádu. Hustota obyvateľstva Sýrie zároveň zvyšuje riziko civilných obetí akejkoľvek ozbrojenej akcie.

Clintonová toho zdôraznila, že v tomto prípade niet širokej medzinárodnej podpory vzhľadom na nesúhlas Ruska a Číny v BR OSN.

Na tlačovej konferencii s dánskym rezortným partnerom uviedla, že sa bude snažiť zmeniť postoj Ruska, informovala agentúra Reuters.