Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Colné úrady vo Švédsku zadržali až 1,4 tony kokaínu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Kokaín našli ešte vo štvrtok 18. apríla v lodnom kontajneri v prístave Nynashamn, ktorý leží na juh od hlavného mesta Štokholm, skonštatoval Granath.

Kodaň 23. apríla (TASR) - Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy. TASR informuje podľa agentúry AP.

"Ak je (drogy) tak veľa, ako si myslíme, tak je to historicky jeden z najväčších zásahov," uviedol pre švédsku televíziu SVT Stefan Granath z tamojšieho colného úradu. Dodal, že presné množstvo zhabanej látky ešte stále nie je známe.

Kokaín našli ešte vo štvrtok 18. apríla v lodnom kontajneri v prístave Nynashamn, ktorý leží na juh od hlavného mesta Štokholm, skonštatoval Granath. Polícia v súvislosti s prípadom zatkla šesť mužov podozrivých z pašovania.

Colné úrady uviedli, že kokaín smeroval na európsky trh a Švédsko bolo len tranzitnou krajinou. "Ešte pred piatimi až desaitimi rokmi bolo nezvyčajné zadržať aj sto kíl," podotkol Granath pre SVT.

Množstvo kokaínu, ktoré colné úrady ročne zachytia, počas uplynulých rokov narastá. Rekordné množstvo 822 kíl kokaínu zadržali naposledy v roku 2022, dodáva AP.

Švédsky rozhlas uviedol, že tento údaj odráža účinnejšie metódy vyhľadávania a všeobecne väčšie prúdenie drog, dodáva AP.