Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Na knižnom veľtrhu v Prahe uvedú aj knihy slovenských spisovateľov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Čestným hosťom 29. ročníka veľtrhu Svět knihy je projekt Das Buch – nemeckojazyčná literatúra.

Praha/Bratislava 23. mája (TASR) - Na medzinárodnom knižnom veľtrhu a literárnom festivale Svět knihy Praha 2024, ktorý sa koná 23. – 26. mája na Výstavisku Holešovice, sa okrem iných predstavia slovenskí spisovatelia Nicol Hochholczerová a Lukáš Onderčanin, ktorých knihy vzbudili značný ohlas medzi čitateľmi aj kritikmi a boli preložené aj do češtiny. TASR o tom informovalo Slovenské literárne centrum.

Nicol Hochholczerová predstaví svoju debutovú novelu Táto izba sa nedá zjesť, ktorá hovorí o zneužívaní dospievajúceho dievčaťa vyše päťdesiatročným učiteľom na základnej umeleckej škole. Hochholczerová získala v roku 2022 Cenu Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Mladý tvorca a jej knižná prvotina bola nominovaná na cenu Anasoft litera 2022. V češtine vyšla kniha ako Tenhle pokoj se nedá sníst. Okrem toho je preložená do maďarčiny, srbčiny, poľštiny, bulharčiny, ukrajinčiny. Pripravujú sa tiež vydania v macedónčine, nemčine a angličtine a tiež filmové spracovanie.

V sobotu 25. mája o 14.00 h sa v národnom stánku Slovenského literárneho centra (KB 304) bude konať prezentácia historického dokumentárneho románu slovenského novinára Lukáša Onderčanina s názvom Utópia v Leninovej záhrade: Československá komúna Interhelpo. Kniha mapujúca históriu družstva Interhelpo, ktoré vzniklo v Kirgizsku na pomoc pri budovaní Sovietskeho zväzu, vyšla v češtine v preklade Miroslava Zelinského vo vydavateľstve Absynt v roku 2023.

Onderčanin pôsobí v denníku SME ako zahraničnopolitický redaktor a je tiež šéfredaktorom štvrťročníka Príbehy 20. storočia, ktorý vydáva občianske združenie Post Bellum. V roku 2021 získal Cenu otvorenej spoločnosti za reportáž o slobode médií v Maďarsku.

Podujatia Slovenského literárneho centra sa uskutočnia v spolupráci s vydavateľstvami Host a Absynt a Slovenským inštitútom v Prahe. Na Světe knihy sa v rámci rozličných programových sekcií predstavia aj ďalší slovenskí autori: Katarína Kucbelová, Dominika Sakmárová, Silvester Lavrík a tiež filmový režisér a fotograf Juraj Mravec.

Čestným hosťom 29. ročníka veľtrhu Svět knihy je projekt Das Buch – nemeckojazyčná literatúra. Návštevníci budú môcť stretnúť spisovateľské hviezdy z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, akými sú napríklad Judith Hermannová, Tonio Schachinger, Bernhard Schlink či Peter Stamm. Veľtrh si viacerými podujatiami pripomenie i sté výročie úmrtia Franza Kafku.