Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Mladým diabetikom má pomôcť nová aplikácia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prostredníctvom nej možno zistiť obsah sacharidov v jednotlivých potravinách a hotových jedlách a je dostupná na webovej stránke www.sacharidydovrecka.sk.

Bratislava 22. júna (TASR) - Mladým diabetikom má pomôcť udržať ich ochorenie pod kontrolou nová online aplikácia Sacharidy do vrecka. Prostredníctvom nej možno zistiť obsah sacharidov v jednotlivých potravinách a hotových jedlách. Aplikácia je dostupná na webovej stránke www.sacharidydovrecka.sk a v súčasnosti obsahuje asi 2000 položiek. Medzi nimi sú okrem základných potravín aj najčastejšie konzumované hotové jedlá a produkty, rozdelené do jednotlivých kategórií.

"Postupne budeme pridávať ďalšie potraviny podľa toho, o ktoré kategórie bude najväčší záujem medzi návštevníkmi stránky. Naším cieľom je, aby aplikácia poslúžila čo najširšiemu okruhu diabetikov a aby pre nich bola naozaj kvalitnou pomôckou," uviedla predsedníčka občianskeho združenia Diabetikinfo.sk Ľubica Pilková.

Podstatou režimu diabetika je prostredníctvom kombinácie faktorov inzulín – strava – pohyb dosiahnuť rovnováhu v organizme. Pre diabetika je podstatné poznať obsah sacharidov v jednotlivých potravinách, aby vedel, či a ako ich môže zaradiť do jedálnička a prispôsobiť tomu svoj denný režim a inzulínové dávky.

"Najťažším obdobím pre každého detského diabetika, ale aj pre jeho rodičov je bezpochyby obdobie dospievania, kedy deti začínajú byť samostatné a musia sa naučiť sami zvládať svoju diagnózu a všetky nástrahy s tým spojené. A to aj vtedy, keď si chcú zájsť s kamarátmi po škole napríklad na pizzu alebo na zmrzlinu. Deti sa postupne dostávajú do fázy, kedy nemôžu alebo nechcú kvôli každej maškrte volať svojim rodičom," poznamenala Pilková.

Finančné prostriedky na vytvorenie aplikácie Sacharidy do vrecka získalo OZ Diabetikinfo od Nadačného fondu Slovak Telekom pri Nadácii Pontis a Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy.