Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Cyklisti ´šliapali´ 940 km, pre choré deti vyzbierali vyše 7000 eur

Účastníci cyklotúry. Foto: TASR/BSK

Od 6. júna, kedy cyklojazda odštartovala, sa v pelotóne vystriedalo 400 cyklistov.

Bratislava 15. júna (TASR) - Cyklisti, ktorí v rámci projektu Na bicykli deťom prešli spolu asi 940 kilometrov, vyzbierali pre malých onkologických pacientov 7000 eur.

Vďaka tomu môžu tieto deti a ich rodičia absolvovať regeneračné pobyty. Prvých 25 detí sa vrátilo z Tatranskej Lomnice, ďalší pobyt je naplánovaný na október, povedala tlačová tajomníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Miroslava Rácová.

Tohtoročná cyklotúra odštartovala v Zlíne. Cyklisti pokračovali do Kunovíc, Drietomej a absolvovali výstup na Kremenec. Prešli Stakčín, Košice a Prešov, odkiaľ sa presunuli do Vysokých Tatier. Pokračovali do Terchovej a Trenčína a počas deviatich etáp tak prekonali 940 kilometrov a prešli cez 224 miest a obcí.

"Tento rok sa pridalo veľa obcí, čo nás milo prekvapilo. Niektoré sa zapojili dobrovoľne samy. Je vidno, že ľudia na Slovensku chcú pomáhať," povedal Miroslav Bílik, predseda občianskeho združenia (OZ) Deťom pre život, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Účastníci cyklotúry.
Foto: TASR/BSK
Od 6. júna, kedy cyklojazda odštartovala, sa v pelotóne vystriedalo 400 cyklistov. Do Bratislavy sa v piatok (14. 6.) podvečer vrátili šesťdesiati. Medzi cyklistami boli aj bratia Hochschornerovci, Ivan Tuli Vojtek, dráhový cyklista Jozef Žabka či tanečník Jaro Bekr.

"Akcia v sebe skĺbila dve dôležité veci, ktoré sú pre nás prioritou. Tou prvou je propagácia pohybu nielen na bicykli. Tou druhou je hlboký ľudský rozmer, keďže výťažok z tejto akcie ide pre onkologicky choré deti," povedal šéf BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS).

Medzinárodná cyklotúra sa každoročne koná z iniciatívy OZ Deťom pre život. Cieľom združenia je pomôcť deťom a ich rodičom prekonať fyzické a psychické následky rôznych onkologických ochorení.