Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Predstavili novú knihu o sv. Cyrilovi a Metodovi

Kniha približuje rehoľné spoločenstvá cirkvi, školstvo a katechizáciu gréckokatolíckej cirkvi v SR, vzdelávanie a formáciu kňazov, charitatívnu činnosť a iné zaujímavosti.

Bratislava/Prešov 7. mája (TASR) - Na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity (PU) slávnostne prezentovali v uplynulých dňoch knihu "Dedičstvo sv. Cyrila a Metoda. Vy ste chrám živého Boha". Ide o prvý diel edície Gréckokatolícka cirkev na Slovensku, ktorá začína vychádzať pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia zriadenia Prešovskej gréckokatolíckej eparchie, ktoré cirkev oslávi v roku 2018.

Edíciu bude tvoriť spolu 10 kníh. Nasledujúce budú viac vedecko-odbornými publikáciami a posledná, ktorá má vyjsť v roku 2018, má byť prvou encyklopédiou Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Prezentácia prvej knihy novej edície sa uskutočnila počas dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie s názvom Gréckokatolícka cirkev na Slovensku vo svetle výročí III.

Prešovský arcibiskup a metropolita Mons. Ján Babjak, ktorý je autorom myšlienky spracovať novú edíciu, pri prezentácii knihy vyjadril presvedčenie, že to prinesie aj nové poznatky a prehĺbi poznanie histórie i súčasnosti Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku a ešte viac ju priblíži jej veriacim i všetkým, ktorí o ňu majú záujem.

Predseda komisie pre prípravu edície ThDr. Peter Borza oboznámil prítomných s obsahom a zameraním jej nasledujúcich dielov. Editor prvého dielu Mons. Ľubomír Petrík predstavil prvú publikáciu a poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na jej príprave, predovšetkým redaktorom Mgr. Danielovi Dzurovčinovi a Thlic. Jurajovi Gradošovi, sedemnástim autorom textov, autorom fotografií, autorom grafického návrhu Ing. Dušane Guziovej a Ing. Dušanovi Guzimu. Vďaku vyjadril aj akademickému maliarovi Mikulášovi Klimčákovi za povolenie použiť reprodukcie jeho diel, ako i viacerým ďalším za ich vklad pri vzniku knihy.

Dedičstvo sv. Cyrila a Metoda je farebná reprezentačná publikácia, ktorá má 383 strán. Vydala ju nezisková organizácia Petra s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Prostredníctvom výstižných textov a množstva fotografií a obrázkov kniha mapuje históriu a súčasnosť Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku ku koncu roku 2012. Publikácia vyšla pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie a Roka viery. Má 11 kapitol, ktoré sa venujú dejinám gréckokatolíkov na našom území pred vznikom Prešovskej eparchie v roku 1818, pôsobeniu biskupov, prenasledovaniu tejto cirkvi v rokoch 1950 - 1968 a jej následnému vzkrieseniu, rozkvetu po roku 1989 a novej etape života po povýšení Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku pápežom Benediktom XVI. v roku 2008 na metropolitnú cirkev sui iuris so sídlom v Prešove.

Kniha približuje rehoľné spoločenstvá cirkvi, školstvo a katechizáciu gréckokatolíckej cirkvi v SR, vzdelávanie a formáciu kňazov, charitatívnu činnosť a iné zaujímavosti. Nechýba v nej kapitola o pútnických miestach Prešovskej archieparchie, Košickej eparchie a Bratislavskej eparchie a predstavuje osobnosti blahoslavených mučeníkov cirkvi a Spravodlivých medzi národmi. Osobitná kapitola knihy približuje byzantský chrám a jeho architektúru, ikonografiu či byzantský spev.

Informácie poskytlo Informačné stredisko Prešovskej archieparchie.